Demokrati?

4 Feb

Egypten är ett viktigt land för USA och Väst. Inte minst för deras geografiska läge. Landet är en geopolitisk  ”bas”. USA och Väst har inte råd att förlora en sådan allierad. Därför är det föga troligt att ”vad som helst” kan hända i den situationen vi har idag. Bakom kulisserna pågår förmodligen ett gediget arbete med att analysera situationen och försöka finna allianser som kan ge fortsatt kontroll över regionen. USA och Väst vill inte se en radikal revolution som sätter sin befolknings egna intressen före deras, vad de än säger offentligt. Vissa utmålas som speciellt farliga.

Det man dock måste inse är att Västvärlden, med USA i spetsen, öppet har gett sitt stöd till de diktatorer folket i dessa länder rest sig emot. Detta gör de till aktiva kollaboratörer till dessa repressiva regeringar. Man har därmed förbrukat sin trovärdighet som demokratins och yttrandefrihetens förkämpar. Deras auktoritet vad gäller att uttala sig om det är därför minimal. Hur ska folk som lever i fattigdom och social misär och som samtidigt torteras och förföljs ens ta dessa regeringars försvar av ”demokrati” och ”yttrandefrihet” på allvar?

Det är ingen hemlighet att USA och andra länder i Väst genom historien sällan brytt sig om demokrati och yttrandefrihet i de länder man agerat i, än mindre om det råder socioekonomisk jämlikhet i dem. Den socioekonomiska jämlikheten sägs vara en annan ”diskussion” som inte handlar om ”demokrati”.

Talet om demokrati och yttrandefrihet har dock alltid använts som retorisk förevändning för inblandning i andra länder. Inblandningen har alltid handlat om att säkra de ekonomiska intressen man har i dessa nationer. Den här inneboende logiken som systemet har medför därför att man struntar i vad det är för samhällsskick landet i fråga har, bara de som har makten säkrar kapitalutflöde, marknadsdiktaturens framfart, billig arbetskraft och därmed produktion och ställer sina naturtillgångar till förfogande.

På hemmaplan värnar vi alltså om yttrandefriheten men våra ledare ger sitt stöd direkt och indirekt, beroende på hur man ser det, till de som gör detta. Fredrik Malm tycker att det är ok att invadera Iran för att demokratisera landet samtidigt som han anser att revolutionen i Egypten ”inte duger”. Det är alltså ok att bomba fram demokrati men det duger inte när folket reser sig?

Annonser

3 svar to “Demokrati?”

 1. Fredrik Malm februari 4, 2011 den 2:36 e m #

  Jag har klart och tydligt deklarerat att jag står bakom protesterna mot Mubarak till 110 procent. Allt annat är rent påhitt.

  Vad jag också klargjort är att den dagen Mubarak är borta – gärna redan idag! – så kommer egyptierna att påbörja det mödosamma arbetet att bygga upp sitt land. I det läget är det väldigt viktigt att vi ger vårt stöd till dem som vill bygga ett demokratiskt och sekulärt Egypten.

  Jag tycker att det är en rätt rimlig hållning att stödja demokraterna mot diktatorn, och att därefter stödja demokraterna under demokratiseringen.

 2. Jonas februari 4, 2011 den 6:51 e m #

  Mycket bra skrivet, nu står de som alltid stött förtryckarna i mellanöstern och afrika i sin skenhelighet och ger sitt ”officiella stöd” till revolutionen…
  I själva verket handlar det givetvis om geopolitisk makt, de som hävdar annat får man i bästa fall beteckna som historielösa, i värsta som medvetet falska.

  Mvh Jonas.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Köp våra vapen så snackar vi sedan « Organisk Intellektuell - februari 5, 2011

  […] Kommentarer « Demokrati? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: