Twitter revolutionen?

3 Feb

För några dagar sedan skrev jag en text som hette ”revolutionens logik”. I den beskrivs de strategier diktatorer brukar använda sig av när revolutionen är ett faktum. Det första var att försöka behålla makten så länge som det är möjligt för att vinna tid. Tiden används bl.a. för att försöka få till allianser med några av de revolterande, lyssna på viktiga allierade och tillmötesgå deras krav, planera flykten, säkra ekonomiska tillgångar, tänka ut ett ”hedersvärt maktöverlämnande” m.m.

En av de mest effektiva tidsvinnande strategier är att skapa än mer kaos. Plantera händelser. Igår kunde vi därför se hur ”anhängare” till Mubarak gick till attack. Att de flesta förmodligen var representanter för den statliga våldsapparaten i civila kläder är nog få som ifrågasätter. Så brukar diktaturer agera. Ibland lyckas man med det som är syftet med en sådan aktion: att medier i världen beskriver de som just ”anhängare” till Mubarak. I konflikter råder det också krig om den massmediala bilden.

Det är mycket möjligt att USA, trots Obamas uppmaning om att ”nu är nu” att göra något åt situationen (som medierna förmedlat), ”uppmanat” Mubarak att försöka hålla ut- för att vinna tid och hinna planera vilken marionett som bäst passar deras intressen i regionen härnäst. Det är inte lätt för USA just nu. Stor risk finns att flera socioekonomiskt ojämlika samhällen i den delen av världen följer Tunisien och Egyptens exempel. Ett direkt oönskat scenario för USA med imperiala intressen.

Revolutionerna är ett svar främst mot den kaotiska ekonomiska situationen diktatorerna skapat. Revolutioner brukar vara uttryck för klasskamp. Men eftersom ordet ”klass” är ”ute” och ”omodernt” och dessutom ackompanjerad med ”kamp” förvandlas till ett kommunistisk uttryck undviks det hela att ses därefter. Istället letas det febrilt efter bevis som ska låta oss förstå att det hela är en ”modern twitter revolution”. Internet är naturigtvis viktig, inte minst vad gäller opinionsbildandet i det massmediala kriget,  men det vikitigaste sker IRL, för att använda en passande term så att säga, och där är det fortfarande de ouppkopplade fattiga som driver kampen i första leden.

Annonser

2 svar to “Twitter revolutionen?”

  1. ekimcaglar februari 4, 2011 den 12:38 e m #

    Man talar knappt om vilka känslor som ligger bakom upproret. Än mindre om vilka omständigheter som skapar sådana känslor. Jättebra inlägg

  2. Jan Josefsson februari 4, 2011 den 6:43 e m #

    Hoppas att det går illa för både USA och dess allierade. Saken är den att det knappast är en fråga om annat än att det blir det islamska brödraskapet som vinner. Det kommer att gå med Tunisien och Egypten som med Iran för 30 år sedan! Man kan bara önska Obama lycka till liksom EU – det hela visar att revolution är en bluff! Någon socialistisk revolution handlar det knappast om, än mindre ”frihet”! Det är för många ”dåliga åsnor” i omlopp i världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: