Världens mest jämlika land

1 Feb

Sverige var, i ett internationellt perspektiv, bara för några decennier sedan ett av världens mest jämlika länder. Anledningen till detta var bl.a en stark fackföreningsrörelse och därmed en stark arbetarrörelse som tryckte på för en politik där välfärden finansierades solidariskt. Modellen åtnjuter stor stöd, än idag.

Genom historien har modellen framförallt motarbetats av dagens Moderaterna. Det finns mängder med ställen på nätet där ni kan hitta exempel på Moderaternas historiska ställningstagande till en rad olika välfärdsreformer, både i textform och ackompanjerade av musik och bilder. Moderaterna vet att modellen har stark stöd därför har deras politik tvingats kablas ut med demagogiska utspel. De har inte heller gjort någon hemlighet av att de strategiskt velat ta ifrån arbetarrörelsen många av dess begrepp (knappast politiken). Svenskt Näringsliv har villigt ställt upp med pengar för denna ideologiska revolution. Svenskt näringsliv förstår att en politik som försvagar arbetarrörelsen är en politik som ger mer vinst för företagen. Det är en medveten klasspolitik som förs utan att ordet klass nämns.

Moderaternas politik skulle bl.a. motverka långtidsarbetslöshet genom att förändra arbetsmarknadspolitiken. Genom att sluta dalta skulle fuskarna tillbaka till arbetet. En av fuskarnas favorit var att ”gå på a-kassa”. Politiken skulle därför rikta in sig på att ”reformera” den. Vidare skulle facket motverkas, men det fick absolut inte presenteras som så, eftersom regeringens medvetna klasspolitik då skulle lysa igenom ganska klart. Ett svagare fack är naturligtvis en svagare part i förhandlingar med arbets”givarna”. Vi hade världens sjukaste befolkning. Därför tog reformerna nu fart även vad gäller sjukförsäkringen. Reformen har gjort att byråkratens uppfattning gäller framför läkarens. Moderaterna tyckte även att det var en stor bit ofrihet att inte kunna vara med och ta ut vinster från den tröga välfärdssektorn. Genom att vissa tilläts tjäna pengar på välfärdstjänsterna skulle den också på beställning effektiviseras. Konkurrens skulle ge både bättre och billigare tjänster. Läs vidare det här inlägget om hur den svenska modellen förstörs dagligen.

Nu kommer även siffror på att barnfattigdomen i Sverige ökar. Det är ett direkt resultat av de ökade klyftorna som regeringens politik lett till. Och det går allt fortare. Klassamhällets vidriga orättvisor är redan här. Medan Sverigedemokraterna anser att allt är invandrarnas fel visar siffrorna att politiken slagit hårdast mot de så kallade invandrartäta områden.

Det ska för klargörandets skull sägas att det partiet som framförallt byggde upp modellen även var de som påbörjade nedmonteringen av den. Med förevänding om att anpassa politiken till ”verkligheten” lade man grunden för vad som senare hänt. Det fråntar de inte det egna ansvaret. Det är därför inte konstigt att väljarna, trots att de stödjer modellen, inte ser skillnad på färg. Och när ingen talar om klass, trots regeringens tydliga klasspolitik, banar det väg för till och med att Sverigedemokraternas tillåts ge lockande förklaringsmodeller.

Annonser

4 svar to “Världens mest jämlika land”

 1. Martin februari 1, 2011 den 10:56 f m #

  Om man importerar underklass så blir underklassen större. Det är inte konstigare än så.

 2. gustav februari 1, 2011 den 1:23 e m #

  Ja, det ær verkligen fruktansvært. Familjer som tvingas avstå från att køpa mat før att ha råd med ungarnas iPhones …

 3. brain februari 1, 2011 den 7:08 e m #

  Ja, det vore verkligen förskräckligt om förläldrar hade TVINGATS att köpa en iPhone istället för mat.

  Sverige är ett av de länder med absolut lägst ginikoefficient – så ja, vi är ett världens mest jämnlika länder.

 4. Putte Torild februari 2, 2011 den 2:08 e m #

  I radioväkteriet förra veckan vägrade Reinfeldt gå med på att klyftorna ökat under hans styre. Många inser med lätthet att han ljuger. Tyvärr är det värre än så. Det ligger en närmast religiös övertygelse i begreppet ”ekonomisk frihet ger ökad jämlikhet”. Här finns klara likheter mellan Landsfadern och Pastor Ekman. Den sk ”högerintellektuelle” Johan Norberg har ju skrivit flera böcker som utger sig för att bevisa detta samband. Det hjälper inte hur många de än är som tror och ber, vi ser dagligen bevis för att de har fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: