Oviktiga nyheter?

27 Jan

Tunnelbanestrejken får lite uppmärksamhet. Inte nog med att det inte anses ha ett högt nyhetsvärde (med tanke på aspekter som placeringsläge, omfång, fördjuping m.m.) det är en ”nyhet” som inte bidrar till att förstå vad konflikten handlar om än mindre att sätta strejken i ett vidare sammanhang.

På Svd nöjer man sig med två meningar som ”förklaring”: ”Anledningen till strejken är att fackförbundet Syndikalisterna menar att arbetsvillkoren försämrats sedan MTR tog över driften”.

Vad exakt som har försämrats får vi inte veta. Det här är att informera utan att informera. Ingen kan beskylla Svd för att inte berätta vad som sker däremot är det ju uppenbart att man kan beskylla de för att inte bidra till ett klargörande av problemet. Kanske tänker man att man ska vara ”opartiskt” som om valet att utelämna vad konflikten handlar om skulle tyda på opartiskhet…

På DN är man lite bättre med att faktiskt tala om vad det handlar om i det här fallet (så pass att det får plats i ingressen), nämligen att de anställda går ut i strejk eftersom ägarna försämrat arbetsförhållanderna.

Strejken handlar bl.a. om att spärrvakter fortfarande ska kunna gå på toaletten om man nu känner för det, vilket inte bara är en mänsklig rättighet- utan en nödvändighet. Ägarna vill inte tillåta detta. För ägarna handlar det om att slippa anställa fler och därmed hålla kostnader nere.

Inte heller ska tågförarna arbeta mer än 5 timmar utan rast, som ägarna vill. Detta handlar inte enbart om det ofattbara att inte få paus utan sätter direkt säkerheten för alla passagerare på spel. Något som borde väcka resenärers stöd. Alla kan nog räkna ut att en trött förare får t.ex. sämre reaktionsförmåga.

Slutligen handlar det om rättigheten att kunna planera sitt liv i förväg. Det handlar om de så kallade ramtiderna. Dessa tider klargjorde för de som skulle arbeta i förväg om de skulle arbeta dag-, kvälls- eller nattpass. Ägarna vill tvärtom kunna lägga passen tre dagar i förväg och placera passen hur som helst, utan hänsyn till de arbetande.

I den tid vi lever är det talande att ”arbetarbladet”, Aftonbladet, när denna artikel skrivs, inte ens har en notis om det hela…

Annonser

2 svar to “Oviktiga nyheter?”

 1. SEKO Tunnelbanan januari 27, 2011 den 4:19 e m #

  Är det så konstigt att det blir så här när MTR ägs till största delen av den kommunistiska diktaturen i Kina?

  Hur politikerna i landstinget kunde fatta ett sådant beslut går bara inte att förstå.

 2. CaseDesign januari 30, 2011 den 1:59 f m #

  CaseDesign UF är ett gäng ungdomar som gör något åt kollektivtrafikens problem – på sitt sätt.

  Spana in hur vi gör för att åtgärda ett av våra största problem. http://www.youtube.com/watch?v=DSyputgvC9Y

  Tyck till om vad vi gör och stötta oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: