Sverigedemokraterna är ett högerparti

5 Jan

För en tid sedan skrev jag om Sverigedemokraternas make-over. Då handlade det främst om hur man aktivt arbetat för att förändra sin offentliga framtoning. Rasismassociationerna skulle motverkas. För att opinionen skulle ”acceptera” den nya bilden räckte det inte med en retorisk förändring (även om det är den mest tydliga och uppenbara förändringen) det behövdes också ”materiella” bevis. Med andra ord: vad man sade var mindre viktigt än vad man faktiskt gjorde. Det är mot ljuset av detta som man skall se diverse uteslutningar av medlemmar ur partiet. Ju fler sådana handlingar desto större trovärdighet skapas i den offentliga ”imagen”.

Samtidigt som Sverigedemokrater aktivt försökte/försöker rentvå partiet från dess rasistiska historia genomfördes parallellt ännu en politisk strategi (förmodligen med inspiration från andra liknande partier runtom i Europa). Partiet skulle inte tillhöra någon traditionell höger-vänster skala, man skulle istället skapa bilden av sig själva som ett anti-etablissemang parti som gick bortom en sådan klassificering och istället bara var det ”folkliga alternativet”.

Det är ingen hemlighet att det idag i vårt samhälle råder en utbredd apati mot partipolitik. Den liberala formen av demokrati har inte inneburit det lyckorike för alla som förutspåddes och utlovades. ”Historiens slut” blev istället början på en tid där den ”politiska förnyelsen” snarare var en tillbakagång till 1900-talets tidiga glansdagar (Sämre sociala skydd, nedmontering av välfärdsstaten, sämre arbetsmiljö, ”flexibel arbetskraft”, fackföreningar motverkas m.m listan kan göras lååång).

I det liberala segerruset fanns naturligtvis förlorare. Människor som blev av med sina jobb och som samtidigt förlorade alltmer av det sociala skyddet när välfärdsstaten nedmonterades. Människor vars kunskap blev överflödig när strukturomvandlingen (produktion flyttas till billigare länder) tog fart. Dessa människor såg/ser att Sverige försämrats/försämras. Sverige har gått, från att tidigare ha varit- internationellt sett- ett relativt jämlikt land till att återigen vara ett alltmer utpräglat klassamhälle. Ett klassamhälle där vi lever i olika världar fast i samma land. Den här alltmer differentierade verkligheten bidrar även till att förståelsen, empatin och solidariteten med de mest utsatta försvinner.

Parallellt med de senaste decenniernas utveckling har Sverige samtidigt tagit emot många flyktingar och invandrare. För många kan det därför te sig ganska enkelt att peka ut boven i dramat: Invandrarna. Sverige har försämrats samtidigt som en massa invandrare kommit hit. Slutsats= Det är invandrarnas fel. Eftersom den här känslan finns överallt kan den också lätt exploateras. Det är alltid enklare att förlita sig på okomplicerade verklighetsförklaringar än att problematisera dem.

Sverigedemokraterna har fångat känslan. De förklär den i kulturella termer. De vill att du ska tro att det handlar om ett nytt parti, ett parti som går bortom höger-vänster skalan. De etablerade högerpartierna vill inte kännas vid att rasism och nazism är en högeravart. Istället får vi lära oss att nazism och kommunism är ”samma sak”. Vill man söka svar på saker och ting är det alltid lättare att analysera vad man gör snarare än vad man säger. Inget kunde vara mer tydligt än det här och det här.

Annonser

2 svar to “Sverigedemokraterna är ett högerparti”

 1. toksverige januari 5, 2011 den 8:32 f m #

  Jaha, det är därför dom är emot EU och vill ut ur Afghanistan?
  Nej, vänta det är ju vänsteråsikter…

 2. johnny dillkvist januari 5, 2011 den 11:11 e m #

  SD är inte emot EU de bara säger så.
  SD försöker framställa sig som ett EU-kritiskt parti. Men partiet saknar trovärdighet i frågan. I riksdagens EU-nämnd sitter partiet för det mesta tyst utan att kritisera regeringen när de vill ge EU mer makt på olika områden. Att sitta tyst är i EU-nämnden detsamma som att ge regeringen sitt stöd.

  SD=högerparti
  Same shit different name.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: