Sade du populist?

5 Jan

Det blir ganska patetiskt när Carl Bildt på brännpunkt försöker koppla ihop S med Sd när det är uppenbart att Sd i 9 av 10 fall föredrar Alliansen. Att kalla andra för populister när man själv är omgiven i sin allians av en mängd sådana här förslag är att kasta sten i glashus. Har Bildt missat det? Nej, klart att han inte gjort. Men vad spelar det för roll? Politik har blivit en lek, en retorisk tävling där det gäller att skickligt manövrera i sandlådan. Bildt är bland de duktigaste ,sägs det, precis som det sägs att Reinfeldt är så lugn och fin och inger förtroende. Politik har blivit en vara som analyseras av medier i sin förpackning och inte i sitt innehåll. Därför kan vi vara lugna, trygghetssystemet trasas sönder men Reinfeldt har ju så fina ögon och verkar vara så mysig. Och förresten vad spelar det för roll? Vi hade ju ändå blivit trygghetsnarkomaner. Eller hur?

Ett effektivt sätt att behålla makten på är att smeta ut saker och ting. Politiken ska helst analyseras som ovan i sin förpackning. Vi ska diskutera ytligheter. Saker och ting ska klumpas ihop så att verkligheten och de valen man står inför framstår som ”enkla”. Det ska vara enkelt att välja mella arbete och ”bidrag” mellan krav och kravlöshet, mellan ansvarsfull ekonomisk politik och ansvarslös sådan mellan fängelse och daltande, mellan politisk förmynderi och individuell frihet. Verkligheten är dock sällan så enkel som man vill göra gällande och kan knappast förklaras som två sidor av en mynt, eller i dikotomier. Vill man dock segla med i populistbåten gör man bäst i att anamma det här förhållningssättet och ”den allmänna opinionen” (ifrågasätt inte vem som producerat den). Slicka fingret, lyft den i vädret och känn vart det blåser: Följ vinden. Det är detta som kallas för ”populism”.

Det finns en ”utbredd allmänn opinion” om att det under många år fördes en ansvarslös ekonomisk politik i Sverige där bidrag gick före arbete, där de ekonomiska resurserna inte skulle räcka till, där det daltades med var och vartannan: i skolan med eleverna, på arbetet med de som jobbar, i fängelserna med de kriminella, med straffen för de dömda, med invandrare som utnyttjade vår gästfrihet m.m.

Vad är etablerandet av dessa ”sanningar” om inte populism? Och vem är det som står för dessa idéer i den politiska skalan? Vad säger det om uppfattningen att den ekonomiska och sociala utvecklingen, som lett till en tillbakagång vad gäller sociala rättigheter, kallas för ”förnyelse”? När politiker säger att politiker skall ha mindre makt? När politiker och människor med en snittlön långt över medellönen kallar sig själva för ”verklighetens folk”? När man förklär privatiseringar (som kommer att berika de som har råd att bli ägare) som ett led i individens utökade valfrihet i sin position som ”kund”?

Annonser

3 svar to “Sade du populist?”

 1. Erik januari 5, 2011 den 12:24 e m #

  ”Vad är etablerandet av dessa ”sanningar” om inte populism?”

  – Svar: ett tillnyktrande. För ingen intelligent, informerad och tänkande individ kan väl förneka att ansvarslöshet, flum och dalt varit ledord i svensk politik?

 2. johnny dillkvist januari 5, 2011 den 11:05 e m #

  Vad det gäller flum och dalt så vet en intelligent,informerad och tänkande individ att de två senaste läroplanerna är borgarnas verk.
  Populism var ordet sa Bull, ”sossarnas fel” sa Bill.

 3. Kalle januari 6, 2011 den 12:58 e m #

  I de omröstningar i riksdagen där de rödgröna kunnat fälla avgörandet röstade man i drygt 90 procent av fallen med regeringen. Det visar en sammanställning som riksdagens utredningstjänst (RUT) gjort på uppdrag av Socialdemokraterna.

  Av de totalt 133 huvudvoteringarna i kammaren var 42 stycken sådana där de rödgröna kunnat fälla avgörandet. I 38 av dem röstade de rödgröna med de borgerliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: