Den ”svenska” insatsen

21 Dec

Sverige pressades att öka sitt ”engagemang” i Afghanistan. Kostnaderna för det ökade engagemanget väntas hamna på mer än 1,5 miljarder kronor.

Bakom påtryckningarna står amerikanska intressen. Egentligen inget nytt. USA agerar (och har agerat) i världspolitiken genom att påverkar flera länder att delta i krig eller konflikter som i huvudsak gynnar deras egna intressen, men där belöningen för de som deltagit i kalaset brukar vara att få ta del av kakan.

För att kunna bedriva krig idag krävs att regeringar är noga med hur man framställer det hela. Det handlar om att bedriva opinionsbildning. Från regeringens sida kan man naturligtvis söka hjälp hos ”experter” som vet hur massmedier fungerar. De kan ge mängder med tips. Det handlar om att legitimera truppnärvaro och samtidigt skapa en ”image” av sig själva i den offentliga debatten på sådant sätt att det inte möter så starka reaktioner.

Alla vet vi därför hur hemska talibanerna var/är (även om nu flera av de som skriver detta inte ansåg det på 1980-talet), vi vet att kvinnorna är de som lider mest och att det saknas ”demokrati”. Insatsen har därför som mål, enligt dominerande föreställningar, att minska de hemska talibanernas inflytande, värna om kvinnors rättigheter och att införa demokrati. Genom att skapa en sådan logik blir det samtidigt oerhört svårt för de som är emot ockupationen. Rätt vad det är kan du få höra att du därmed stöder talibanerna, går emot kvinnornas rättigheter samt är antidemokrat. Så rättfärdigas ockupation samtidigt som motståndet snabbt förkläds till något annat än vad som avses.

Att ha ”engagerade” militärer i Afghanistan kostar pengar. Pengar som i dagens Sverige lätt skulle kunna satsas på annat. ”Engagerade militärer” kan dö. Sannerligen synd att dö för andras intressen och i tron om att man försvarar demokrati och kvinnors rättigheter.

Annonser

3 svar to “Den ”svenska” insatsen”

 1. Rickard december 21, 2010 den 6:11 e m #

  Skrev också ett inlägg om samma sak.

  //Det räcker med att du länkar till din blogg på ditt ”namn”. Mvh OI

 2. Keno december 21, 2010 den 7:47 e m #

  Att Reinfeldt har ambitionen få en statsmannaprofil internationellt istället för endast statsminister har nog viss betydelse också.

 3. Sixten Andréasson december 22, 2010 den 7:50 e m #

  Har ingen blogg, men fick in följande som insändare i Kristianstadsbladet:
  De som ivrar för svensk trupp i Afghanistan tror att de håller på rätt häst.
  De har fel!
  Moraliskt, eftersom USA:s angrepp på Afghanistan 2001 och åtföljande ockupation är folkrättsvidrigt. Därmed blir också Sveriges deltagande på USA:s sida moraliskt förkastligt.
  Att försvara det med FN-ingripande, införande av demokrati, värnande om kvinnors rättigheter eller barnens skolmöjligheter har för länge sen smulats sönder.
  Det råa motivet framgick av intervjun i God morgon världen den 24 oktober med Gunnar Åselius på Försvarshögskolan. Enligt honom är inte trupperna där för Afghanistans skull utan för Sveriges skull. ”För att öka svenskt inflytande i världen” och att ge militären stridserfarenhet. ”Men det är svårt för politiker att tala öppet om.”
  De håller också på fel häst, när de tror att det är tryggt att med 500 man kämpa sida vid sida med USA s enorma krigsmakt under NATO-flagg. Men de tror fel.
  Afghanerna har tre gånger på 1800-talet besegrat brittiska försök till ockupation och Sovjet tvingades också ge upp 1989. Motståndsrörelsen, där talibaner ingår som en viktig del, blir allt starkare. Häromdan skrev jag om att de skjutit ner en helikopter. Det har hänt redan tidigare men förtigits av amerikanarna. Den 8 december sköts två helikoptrar ner samma dag. Besättningarna och många soldater miste livet.
  Afghanerna blir också effektivare i markstrider och har skuggregering i de flesta provinserna.
  När kriget har slutat med afghansk seger kommer de som förde in oss i det att skämmas.
  Av samma skäl som de (mestadels nu döda) som höll på Hitler i hans barbariska krig i Ryssland eller det fåtal som höll på USA i deras Indokinakrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: