SD fortsätter med sin makeover

17 Dec

En Sd-politiker uppmanas att lämna partiet sedan han gett ett begåvat förslag på hur man skulle kunna hålla muslimer borta: Spika upp grishuvuden i ytterdörren. Uttalandet om muslimer gjordesfacebook. Tydligen ska det vara samma kille som det figurerat ett klipp med på youtube och diverse andra sidor. Ni vet, han som ansåg att fornminnen, julafton och midsommar var hotade.

Sd är medvetna om att för att vinna opinionen krävs förändring vad gäller den offentliga framtoningen. Alla vet att partiet har sina rötter i rasistiska organisationer. Det är alltid utgångspunkten. Inom loppet av tio år har det skett en förändring i mediernas syn på Sd. Från början, när de började få ökad stöd, var det brukligt att kalla de för ”främlingsfientliga”. Med tiden har alla beteckningar som oftast föregick partinamnet försvunnit mer och mer. Partiet betecknas nu allt som oftast, kort och gott, för Sverigedemokraterna.

Partiet har, på eget initiativt, försökt att aktivt rentvå sig från alla nazistiska och rasistiska kopplingar. Den bästa lösningen på problemet var dock inte att utesluta flera öppet rasistiska medlemmar utan att man förändrade både sin framtoning och sin retorik, alltså man kastade kläderna, slutade heila, lät håret växa och man förändrade sättet att tala om invandrare. Nu skulle man inte tala i rastermer eller använda ord som skulle kunna associeras till rasism. De började tala ”kultur”. Det är en skicklig retorisk förändring. Talar man ”kultur” är det inte lika lätt att placera in de i ett rasistiskt fack. Det har journalister och andra erfarit. Inte minst kritiserade från liberalt håll när de associerat de med rasism. Men att tala om ”kultur” i essentialistiska termer är- om inte rasistiskt- det närmsta man kan komma.

Sd har varit skickliga på att använda det lilla medieutrymet man tidigare fått. Varje gång associationerna till rasism nämns är man snabba med att klargöra att det var dåtid, att man nu rensat fint och att alla som vill kan läsa partiprogramet. Där står inget som kan betecknas som rasistiskt (men betänk synen på kultur om ni ids läsa partiprogrammet).

Uppmaningen till mannen om att lämna partiet på grund av dessa uttalanden ska nog ses i ljuset av detta, Sd:s makeover. Offentligt är det viktigt att inte öppet uttala sig på ett visst sätt som kan få negativ uppmärksamhet och tolkas som rasistiskt. Det handlar om strategiskt opinionsbilding. Det förstör det enorma arbetet som det ändå måste vara att försöka rentvå sig från nazism och rasism.

Om patiet är konsekvent med uppmaningen till mannen på grund av dennes islamhets så väntar vi med spänning på att alla ur Sverigedemokraterna avgår.

Annonser

3 svar to “SD fortsätter med sin makeover”

 1. harry december 17, 2010 den 11:18 f m #

  Ska det vara en nyhet att anpassa sig för att bli accepterad!

  Vad jag vet så skördar kommunismen fortfarande liv och frihet i hela världen. Över allt annat än i Sverige kallar man sig kommunister, här ”V” . Ingen har bett V lämna den politiska arenan på grund av att de är ett parti vars grundideologi stöder sig på att terrorisera enskildas åsikter. Och hur många politiska partier har INTE varit med om att stödja Tyskland under andra världskriget!

 2. Lilly december 18, 2010 den 1:28 f m #

  Samma retorik skulle kunna användas mot imamernas fördömande av självmordsbombningar.
  /Finns ingen anledning att publicera det andra du skrev då det inte handlar om inlägget. Mvh OI

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sverigedemokraterna är ett högerparti « Organisk Intellektuell - januari 5, 2011

  […] make-over. Då handlade det främst om hur man aktivt arbetat för att förändra sin offentliga framtoning. Rasismassociationerna skulle motverkas. För att opinionen skulle ”acceptera” den nya […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: