Extremist spöket

15 Dec

En förvirrad man spränger sig i Stockholm. Motivet söks inte i personens eventuella psykiska hälsa (som annars är brukligt om förövaren råkar heta ”Svensson” i efternamn). Nej motivet sägs vara grundad i religionen. Det spelar ingen roll att den utpekade religionen endast hålls ansvarig för sex dåd av mer än 1700 i Europa 2006-2009, enligt Europols egna statistik. I tidningarnas värld är denna verklighet sällan intressant istället etableras verkligheten att det största terrorhotet kommer från dessa grupper. Varför? Det är inte lätt att förklara, men vi bör absolut sätta in det  oproportionerliga massmedieutryme den här sortens terrorism ägnas i förhållande till vidare politiska intressen. För vissa kan tanken te sig väl avlägsen men egentligen är det inte konstigare än att vissa västländer behöver den hotfulla bilden av den andre. Den ociviliserade, bakåtsträvande, kvinnoförtryckande, omoderna muslimen. Beskrivningen av muslimen på det sättet legitimerar i längden ockupation, krig och mord (allt i demokratins namn). Vem har inte hört Björklund säga, med empatisk ton: Vad ska hända med kvinnorna i Afghanistan om vi drar oss ur? (Som om nu någon skulle tro att motivet till truppnärvaron grundar sig i en slags ”krig för kvinnors rättigheter”).

Många i Sverige är beredda att hoppa på tåget. Att förstora hotet. Politiker ser en chans, i stunder av chock och rädsla,  att få propagera och eventuellt få gehör för kravet om ökad bevakning och integritetskränkande aktioner. S gör populistiska kullerbyttor. De främlingsfientliga kan fortsätta att kulturalisera problemet och några lockas av uppfattningar om någon slags renhet och ges utrymme i en populistisk blaska. Den utberedda myten om att vi inte får tala om ”invandringens problem” har resulterat i ett samhällsklimat som blir alltmer öppet främlingsfientlig, med ursäkten om att vi måste ”våga tala om problemet”. Vilken paradox.

Det finns ett samband mellan det sätt att  ”tala om problemet” och vad man därefter kan tänka sig att ”göra åt problemet”. Ett samhällsklimat som hela tiden skuldsätter De Andra och gör de själva ansvariga för strukturell marginalisering kan lätt leda till ökad stöd för högerpopulistiska partier men även till direkt aktion, vilket vi kan se resultatet av i t.ex. de senaste händelserna i Ryssland, i Malmö och på 1990-talet förkroppsligade hos Lasermannen.

I tider av populistiska utspel är det svårt att hålla flera bollar i luften. Men det är absolut nödvändigt.

Annonser

4 svar to “Extremist spöket”

 1. Danne december 16, 2010 den 7:35 f m #

  Om det var en ensam galning, hur kommer det sig att han hyllas av likasinnade muslimer öppet på nätet? Hur kommer det sig att 9% av Englands muslimer stödjer detta?
  Om det nu är en ensam tokskalle…

 2. Spöket december 16, 2010 den 11:00 f m #

  Ensam galning?
  Man gjorde en undesökning nyligen och kom fram till att 75% av Egypten och Pakistans muslimska befolkning stödjer sharialag..

  ”•At least three-quarters of Muslims in Egypt and Pakistan say they would favor making each of the following the law in their countries: stoning people who commit adultery, whippings and cutting off of hands for crimes like theft and robbery and the death penalty for those who leave the Muslim religion. Majorities of Muslims in Jordan and Nigeria also favor these harsh punishments.”

  20% av muslimerna i Pakistan tycker självmordsbombingar kan rättfärdigas. 55% av muslimerna i Jordanien tycker Hezbollah är bra, 60% Hamas, 34% al-Qaida osv.

  95% av Egyptens muslimer tycker Islam skall spelar en stor roll i politiken. I Indonesien är siffran också 95%, Pakistan 88%, Nigeria 88%, Libanon 72%, Jordanien 53%, Turkiet(det mest ”sekulära” muslimska landet) hela 45%

  http://pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/

  I Europa har liknande undersökningar gjorts..
  40% av Storbrittaniens muslimer vill ha sharia.
  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1510866/Poll-reveals-40pc-of-Muslims-want-sharia-law-in-UK.html

  Man beräknar även att 1 av 11 muslimer i Storbritannien aktivt stödjer terrorism, dvs är beredda att engagera sig i den. Ca 9% alltså. Och att ca 20% sympatiserar med den.
  Man beräknades 2001 ha 1591000 muslimer. 9% av dessa då.. Det blir alltså 143190 aktiva supporters av terrorism eller såkallade ”ensamma galningar”.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-472791/One-11-British-Muslims-backs-suicide-bombers-says-Brown-aide.html

  Öppna ögonen och sluta leva i en drömvärld. Islam är inte vår vän, FRAMFÖRALLT inte vänsterns vän. Man HATAR och DÖDAR kommunister i den islamska världen. Något att tänka på!

 3. Rickard december 16, 2010 den 2:07 e m #

  Skrev ett blogginlägg om hur vansinnigt det är att låta Svenska soldater vara kvar i Afghanistan. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/till-vilken-nytta-stannar-svenska.html

 4. Rickard december 17, 2010 den 9:57 e m #

  Läste Uffes krönika. Han har helt rätt.
  /Det räcker med att du länkar till din blogg på ditt ”namn”. Mvh OI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: