Afghanistan och SIDA

12 Feb

För några dagar sedan dog två svenska soldater i Afghanistan. Två människoliv. Onödigt och tragiskt. Folkpartiet vill ändå skicka dit  fler soldater. Expressen kör en nationalistiskt patriotiskt kampanj a la USA; ”stötta svenskarna i Afghanistan” samtidigt som Aftonbladet har en ”minnessida” för de ”stupade svenskarna”.

Alla tycks göra gemensam sak. Försvara den svenska truppnärvaron i det ockuperade Afghanistan. Samtidigt som konflikten i Afghanistan pågår ifrågasätts i en annan offentlig debatt ”rätten” som de flyktingar, just från dessa länder (Afghanistan och Irak), har att komma till Sverige. En av våra ministrar påstod för ett tag sedan att läget i Irak var så pass stabilt att det var ”onödigt” att komma hit.

Men krig och ockupation, av västerländska arméer, skapar migration och flykt. Var ska man fly om inte till de trygga västerländska länderna, förskonade från krig? Att människor söker sig hit har att göra med situationen i deras hemländer, orsakad, om inte annars förvärrad, av just västerländska arméer.

Är inte det bästa stödet dessa människor (soldaterna) kan få att minimera deras risker för att dö och istället kalla hem dem? Vem stödjer egentligen soldaterna och deras liv? De som vill hålla kvar soldaterna där och till och med skicka ännu fler dit (Folkpartiet) och riskera att dö eller de som vill skydda deras liv, det enda de har?

Samtidigt som den sittande regeringen argumenterar för den svenska truppens närvaro i landet går biståndsministern, ur samma regering, ut nu och kritiserar SIDA, som på givna order, nu försöker spara in utgifter. De gör det i Afghanistan och Irak. Vi får för guds skull inte tro att regeringen enbart vill skapa fred med militära medel, SIDA måste dras i öronen. Ett skådespel för gallerierna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: