Onödigt och tragiskt!

8 Feb

Onödigt och tragiskt när människor dör för andras intressen. Även om Dick Erixon påstår att ”de stupade för vår frihet”. Dessutom ges bilden enligt DN att de inte är särskilt väl utrustade för ändamålet. Om det nu förhåller sig så som DN vill göra gällande är det till och med oansvarigt.

Afghanistan ligger tyvärr, för deras befolkning, i ett viktigt geopolitiskt område som inneburit ständiga krig för dem. Alltid har det funnits någon mäktig som velat kontrollera det viktiga området. Civilbefolkningen har lidit.

Att människor som bär uniform, militär sådan, signalerar, i form av ett ”tecken” eller symbol, makt och våldsmonopol medför att även om man tar av sig hjälmen kvarstår det faktum att blotta närvarot av utländska trupper tolkas som en ockupation. Det är således inte konstigt om det förmodligen är så att; soldaterna rör sig i områden ”där människor vill de illa”.

Men de vill nog de inte illa i egenskap av människor eller svenskar utan i egenskap av ockupanter. Det är säkert svårt för den inhemska befolkningen att förstå skillnaden mellan ”fredstrupper” och reguljär militär, sådan som utför gripanden, bombanden och avrättningar.

Trots det inträffade menar sådana som Dick Erixon och försvarsministern att soldaterna måste vara kvar. Därmed har vi en situation där ännu fler riskerar att dö. Att dö för andras ekonomiska intressen. Totalt oansvarigt.

Det är lätt att tycka, argumentera, glorifiera och anse att det är rätt att strida i Afghanistan och därmed skicka andra in i döden. Men är t.ex. Dick Erixon eller de som håller med själva beredda att bege sig dit och dö ”för vår frihet”?

Dick Erixon, ”i hjärtat rebell”,  skulle ju vara mycket mer nyttig för ”vår frihet” som soldat i Afghanistan än som (kulsprute)skribent i trygga Sverige.

Annonser

8 svar to “Onödigt och tragiskt!”

 1. Galileo Galilei februari 8, 2010 den 1:03 e m #

  Dick Erixon gör uttalanden som den typiska chikenhawk han är. http://en.wikipedia.org/wiki/Chickenhawk_%28politics%29

 2. Mållgan februari 8, 2010 den 1:11 e m #

  De som dog var soldater och inte poliser, och soldaterna har annan utrustning än poliserna. Om man sedan bör ge svenska poliser automatvapen, som de med all säkerhet inte är utbildade att använda är en helt annan sak.

 3. ner februari 8, 2010 den 1:27 e m #

  I Staten Sverige kan vi verkligen se hur dessa lyckats lura alla sina medborgare och hela världen, genom att påstå att Sverige är en demokrati och en förebild för demokratin. Om Sverige verkligen varit en demokrati, hade socialismen aldrig kunnat genomföras här och så fort landet blir en demokrati så har socialismen förlorat. Därför är ett av det viktigaste målet med denna skrift att göra våra riksdagspolitiker på den högra flanken medvetna om, att det viktigaste målet just nu är införandet av den juridiska demokratin och inte som nu den juridiska politiska diktaturen.

 4. ner februari 8, 2010 den 2:02 e m #

  /Din senaste kommentar handlar inte om inlägget. MVH/OI

 5. nollkoll februari 8, 2010 den 6:58 e m #

  hmmm… var de så att det var talibanerna vi var där att skydda civilbefolkningen från? varför sköts svenskarna ihjäl av afganistansk polis i så fall? infiltrerad av talibanerna kanske? eller bara jävligt less på att vara ockuperad…oavsett hur god avsikterna är…det budskapet går liksom inte fram. hur många skall dö, hur många år skall gå innan detta går in i huvudet på FN lojala. Detta är inte en ockupation som alla andra. Detta kaos startades av USA som ett angreppskrig. (och hade jag egentligen inget emot det – ett krig mot talibaner är alltid rätt per definition:o) men afganerna (de civila) hamnade mitt i striden. Det är inte samma sak som en FN operation i tex Rwanda, Cypern eller någonstans där en sådan operation faktiskt kan lyckas. Denna FN operation har/hade ingen förutsättning att lyckas från start. Men dansa efter USA pipa och städa upp deras kaos det ska vi…

  att det ska vara så svårt att fatta att hundratals år av erövringsförsök inte har ändra befolkningens situation en endaste lite bit mer än så länge ockupationen fortgått – att detta inte kommer att lyckas nu heller. att detta skall vara så svårt att erkänna ett misstag bara för att det blir sådant politiskt nederlag…suck .. och jag är M in V som media försöker få alla som är emot ockupationen att se ut som…dubblesuck…

 6. Antero februari 8, 2010 den 7:29 e m #

  Nu är det inte längre fråga om någon fredsfrämjande insats, utan krig ”lilla 9/11 hämnd”.

  ”Vi ska jaga dem tills vi hittar dem”, säger försvaret.

  Det låter så väldigt mycket G.W. Bush.

 7. Maglar februari 8, 2010 den 7:48 e m #

  Endast 4 procent av afghanerna vill ha talibanerna till makten, en majoritet vill ha de utländska trupperna på plats, en majoritet anklagar talibanerna för de flesta dödsoffren. Centralregeringen har stöd av en majoritet – googla på surveys mm.

  Tycker du ska ha med dig det.

  Sedan kan man ju fråga sig vad som händer om vi alla skulle lämna. På vissa kan det ju låta som att det då löser sig, men för den som tyckte att regimen i Iran var särskilt elak kan nog denna framstå som relativt modern, sekulär och tolerant i förhållande till det talibanerna förordar.

  Och se så lätt det är för iranierna att få till stånd förändringar…

 8. Jan Wiklund februari 12, 2010 den 4:17 e m #

  Maglar: Det finns två gamla goda liberala principer du borde begrunda.

  Den ena är ”power corrupts”. Om en regim inte kan tvingas till räkenskap kommer den att bära sig illa åt. Och afghanerna har ingen möjlighet att tvinga Sverige eller USA till räkenskap. Därför kommer de att bära sig illa åt i Afghanistan.

  Den andra är ”no taxation without representation”. Eller med andra ord ingen regim har bestämmanderätt över en annan regim, det har endast dess egna undersåtar. Sverige, eller USA, har ingen rätt att lägga sig i vilken regering Afghanistan ska ha. Om de interna maktförhållandena i Afghanistan gynnar i vårt tycke otrevliga pashtunklanshejker är det afghanernas sak, inte vår.

  En tredje princip är socialistisk: ”Själva vilja vi oss frälsa och samfälld skall vår räddning bli”. Dvs frihet kan aldrig ges, bara tas. Det finns för all del en medeltida svensk version på detta också: ”Frihet är det bästa ting (…) för den frihet väl kan bära”. Alltså: Om afghanerna inte kan befria sig själva kan ingen annan göra det åt dem.

  Och definitivt inte genom att bomba dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: