Varför gör ni så här?

5 Feb

Vad händer i människors huvuden i Sverige när man läser en nyhet om att en flicka 16 år mördats av sina manliga släktingar i Turkiet för att hon ”vanhedrat” familjen genom att prata med manliga bekanta?

Nyheten är het. Så här dags, midnatt, förekommer den i princip i alla större tidningar som huvudnyhet. Det kan förklaras delvis med att det är en brutal och sensationell nyhet. Men bara delvis.

En annan förklaring till att den här typen av nyheter slår igenom är att det bor många kurder, turkar och invandrare i Sverige. Fadime fallet lever kvar i minnet. På så sätt har nyheten en viss ”aktualitet” och koppling till Sverige.

Bilden av invandrarkvinnan är raka motsatsen till den vilda, aggressiva, okontrollerade, översexuella bilden av  förortssvartskallen. Hon är ett offer för sin manliga släkt, är inlåst, begränsad, passiv, hämmad och  oskuld.

Svaret på min inledande fråga bekräftar lite grann vad jag trodde. En sådan här nyhet skapar mening i vår kontext, det vill säga i vår kultur, i vårt samhälle. Direkt när en sådan här nyhet dyker upp finns det människor som är snabba att identifiera den här typen av våld med muslimer, kurder och turkar. De ”slarviga” passar på att dra in alla ”invandrare” i Sverige.

En bloggare är så skarp att hon till och med skriver ”om ni beter er så här, åk hem”. Hon syftar naturligtvis på alla invandrare som för tillfället bor i Sverige.

Våldet mot kvinnor sker överallt på den här planeten och den tar sig olika uttryck i de olika delarna av världen. Med detta sagt vill jag inte relativisera våldet.

Vad det här våldet har gemensamt är inte någon särskild religion, politiskt åsikt, kultur eller så, utan att det är män som utför det. Det är alltså ett våld vi återfinner genom de flesta kulturer där män har makten, oavsett om det är en kristen eller islamistiskt kultur (båda patriarkala religioner)

Kanske kan det vara värt att läsa familjens, privategendomens och statens ursprung av gamle Engels för att begripa varför kvinnan är mannens ”egendom” i de flesta kulturerna och varför man kan kontrollera, äga, och bestraffa henne?

Om vi inte ser våldet mot kvinnor ifrån ett strukturellt, historiskt och materiellt perspektiv riskerar vi att ständigt missa målet.

Annonser

17 svar to “Varför gör ni så här?”

 1. Daniel februari 5, 2010 den 1:35 f m #

  Visst känns det plötsligt skönt att Turkiet vill bli medlem i EU. En sann kulturberikare.

 2. A februari 5, 2010 den 1:39 f m #

  Turkiet in i EU nu… Åsså.

 3. Johan februari 5, 2010 den 2:26 f m #

  Det är män som hedersmördar och mig veterligen är det bara muslimska män som gör det, möjligen kristna kurder, jag vet inte.

  Jag vet att det är helt främmande för en svensk man att hederdöda sin dotter. Den svenske mannen är också mest jämlik jämfört med 40 andra undersökta länder. Människor från andra länder och kulturer är inte alls lika jämlika, mannen bestämmer över kvinnan och sönerna över systrarna och kvinnor som inte täcker ansiktet är horor och får skylla sig sjäva om de blir våldtagna enligt deras kultur och värderingar. Ingen svensk man ser saken så.

  I Norge var alla de senaste 41 överfallvåldtäckterna utförda av utomeuropeiska invandrare. Det är mycket allvarligt.

  Vi måste stoppa all asylinvandring i Sverige till alla som befinner sig här har jobb och kan försörja sig själva och alla sociala problem är lösta. Vi har idag 105 gettoområden där mindre än 50% kan försörja sig själva. Vår invandringspolitik är en katastrof för svenskarna och invandrarna, problemen är enorma, ekonomiskt och socialt.

 4. organiskintellektuell februari 5, 2010 den 2:52 f m #

  Johan- ”Det är män som hedersmördar och mig veterligen är det bara muslimska män som gör det”
  – Fel. Finns flera fall i Latinamerika utförda av icke-muslimska män.

  ”Den svenske mannen är också mest jämlik jämfört med 40 andra undersökta länder. Människor från andra länder och kulturer är inte alls lika jämlika”
  – Allt beror på hur man mäter och definierar ”jämlikt”.

  ”kvinnor som inte täcker ansiktet är horor och får skylla sig sjäva om de blir våldtagna enligt deras kultur och värderingar. Ingen svensk man ser saken så.”
  – I sverige kan kvinnor som har kort kjol, är lättklädda och druckit alkohol sägas skylla sig själva ifall de blir våldtagna. Flera svenska män ser det så, åtminstone i lagen.

  ”I Norge var alla de senaste 41 överfallvåldtäckterna utförda av utomeuropeiska invandrare. Det är mycket allvarligt.”
  – Det är allvarligare att de flesta våldtäkter varken begås av okända eller är av överfallskaraktär (förstådd som att någon överfaller dig ute i någon park eller så). Det är en anhörig eller någon man haft en nära relation till.

  ”Vi måste stoppa all asylinvandring i Sverige till alla som befinner sig här har jobb och kan försörja sig själva och alla sociala problem är lösta”
  – Du blandar ihop olika typer av invandring.

  ”Vi har idag 105 gettoområden där mindre än 50% kan försörja sig själva”
  – Vilka är dessa 105 områden som du definierar som ”ghetto”? Måste förtydligas för att överhuvudtaget hävda att 50% inte kan försörja sig själva.

 5. Nils februari 5, 2010 den 3:22 f m #

  Tack för ett bra inlägg! Det brukar vara så svart på vitt i alla dessa ”hot topics”, så som omväxling är det skönt att läsa en mer tillåtande blogg.

 6. Tino februari 5, 2010 den 5:56 f m #

  Prata inte strunt nu organiskintellektuell.Hedersmord är ett fenomen som bara finns i muslimska mellanöstern (och då inte I alla områden). Låt mig citera FN:

  “The report of the Special Rapporteur … concerning cultural practices in the family that are violent towards women (E/CN.4/2002/83), indicated that honour killings had been reported in Egypt, Jordan, Lebanon, Morocco, Pakistan, the Syrian Arab Republic, Turkey, Yemen, and other Mediterranean and Persian Gulf countries, and that they had also taken place in western countries such as France, Germany and the United Kingdom, within migrant communities.”

  Det är en jävla skillnad på hedersmord, där omgivningen *kräver* att du dödar din kvinnliga släkting, än av svartsjuka/alkohol drivna kvinnomord I Sverige (och gissningsvis din exempel från latinamerika).

  Kvinnomord förekommer överallt. Men det är inte social accepterat, och knappast något man hetsas till av sin sociala omgivning. Det är därför hedersmord är så fruktansvärd fenomen. När det blir till en plikt ökar mängden mord lavinartad.

  Jag blir äcklad av du och andra som försöker bortförklara det här barbariska sedvanan , och som bidrar till att det lever klar. För att lösa ett problem måste man först identifier den. Du är ute efter att blanda bort korten, att blunda och låtsas som att specifika muslimska kulturer inte har en unik problem.

 7. vem vet februari 5, 2010 den 7:07 f m #

  @Johan hur m[nga kristna kurder tror du att det finns

 8. Tage Sundin februari 5, 2010 den 8:19 f m #

  Tusentals människor med vanor och värderingar från 600-talet bosätter sig i Sverige varje år. Hedersmorden har därmed även blivit en svensk företeelse. Åtskilliga svenskar tycker att den här mångkulturen har berikat Sverige och gjort vårt land bättre.

  Jag håller inte med om det. Jag kan inte acceptera att allt större grupper i vårt land ser kvinnor och tjejer som lågt stående varelser med ett värde som – i bästa fall – en get. De kommer förr eller senare att utgöra en majoritet av befolkningen om inte utvecklingen stoppas.

  Det är val den 19 september. Gå och rösta! Och rösta rätt!!

 9. organiskintellektuell februari 5, 2010 den 9:14 f m #

  Tino- ”Prata inte strunt nu organiskintellektuell.Hedersmord är ett fenomen som bara finns i muslimska mellanöstern (och då inte I alla områden)”
  – Nej det förekommer inte enbart i mellanöstern. I FN rapporter finns länder som t.ex. Brasilien och Ecuador.

  ”Jag blir äcklad av du och andra som försöker bortförklara det här barbariska sedvanan , och som bidrar till att det lever klar. För att lösa ett problem måste man först identifier den. Du är ute efter att blanda bort korten, att blunda och låtsas som att specifika muslimska kulturer inte har en unik problem”
  – Att nyansera det hela är inte att blunda eller blanda bort korten, tvärtom. Vill vi få ett stopp på hedersvåldet mot kvinnor och all annan våld mot dem är det viktigt att komma åt kärnan till våldet. Det är sant att de flesta hedersmorden begås i muslimska länder men det är fel att hävda att hedersmord skulle vara ett ”muslimskt” fenomen. Hedersmorden är en kvarleva från en förislamisk tid. Att hävda att hedersmord är socialt accepterat är att gå för långt. I vissa geografiska delar må så vara. Hedersmord handlar mer om mannens ”äganderätt” och självklara kontroll över sin kvinna. Den tanken finns i Sverige även om man inte kan beskriva de mord mot svenska kvinnor som lika de andra, handlar det i de flesta fall om en heder som fått sig en törn och om en självklar ”äganderätt” och ”kontroll” som oftast förlorats.

 10. organiskintellektuell februari 5, 2010 den 9:23 f m #

  Tage- ”Jag kan inte acceptera att allt större grupper i vårt land ser kvinnor och tjejer som lågt stående varelser med ett värde som – i bästa fall – en get”
  – Bra gör inte det. Det gör inte jag heller.

 11. photoimagine februari 5, 2010 den 11:15 f m #

  ”Om vi inte ser våldet mot kvinnor ifrån ett strukturellt, historiskt och materiellt perspektiv riskerar vi att ständigt missa målet.”

  Kanske att du själv missade målet – det var en 16-årig flicka, ett barn, och det var det som den här nyheten handlade om.

 12. Nymne februari 5, 2010 den 11:27 f m #

  Rapporteringen
  Det som stör mig med DNs rapportering är att de gör sensationsjournalistik av enskilda, tragiska fall. Inte fall som de själva uppmärksammat av någon speciellt orsak, utan nyheter som via olika nyhetsbyråer dimper ner i knät på dem. Det hela saknar analys, men artikeln avslutas pedagogoskt med en liten faktaruta där vi upplyses om var hedersmord är vanligast. Vi vet aldrig varför just detta fallet får uppmärksamhet, det förefaller totalt slumpartat. Men det som irriterar mig mest är att DN utnyttjar ett tragiskt människoöde för kvällstidningsjournalistik under den moraliska täckmanteln att man ”uppmärksammar” viktiga frågor om kvinnors rättigheter. Hade detta varit syftet hade rapporteringen sett helt annorlunda ut. Man kan inte annat ärn att undra varför DN väljer att så oreflekterat välja att, av all världens hemskheter som män utför mot kvinnor, beskriva ett muslimskt hedersomord i kurdistan. Det är väldigt enkelt att rapportera om fenomen som faller precis in i svenska folkets föreställningar om mäns våld om kvinnor.

 13. Marie februari 5, 2010 den 11:54 f m #

  Oj vad bra skrivet! Fantastiskt! Skönt att läsa något vettigt, till skillnad från en del av dina kommentarer. Måste iaf hålla med Tage om hur viktigt det är att vi går och röstar och får bort alla dem som splittrar vårat land, som ställer människor emot varandra istället för på samma sida. Rösta som hjärtat, Rött och åt Vänster!

 14. Martyrskap februari 6, 2010 den 1:25 f m #

  Vidrigt och människofientligt. Man måste vara gravt störd för att kunna mörda sin egen dotter. Att de inte dödade flickan före de begravde henne tyder på att männen dessutom är sadister.

  Hedersmord förekommer tyvärr i MÖ. Det är nog en blanding av islam och patrikallt förtryck. Att det så starkt förknippas med kurder beror delvis på Fadime Sahindals fall och de faktum att många kurder aktivt arbetar emot och belyser hedersrelaterat våld. Det första kända hedermordet i Sverige är från 1992 då en kristen palestiner mördade sin dotter.

 15. jb februari 7, 2010 den 10:50 e m #

  När dom dödar är det hedersmord, när en svennebanan slår ihjäl frugan är det svartsjukedrama. När svenskar dör av tsunami är det tragedi, att 1,77 miljoner människor dör i världen varje år av tuberkulos är inte ens en mediehändelse. Frågan som borde ställas är väl varför DN skriver om ett mord som begåtts i Turkiet? Varför väljer svenska tidningar just att rapportera om denna händelse? Strukturer i massmedia ger ”hederliga” svenskar en skev bild av världens problem och ger populistiska pajasar underlag för fortsatt tramsande.

 16. Theresa februari 8, 2010 den 7:26 f m #

  Ett mycket bra blogginlägg. Vi måste öppna ögonen och se att detta pågår även här, tyvärr verkar det inte lika spännande att skriva om äkta män som våldtar och spöar sina fruar. Vi brukar diskutera detta rätt ofta i vårt fikarum – om hur problemen ska lösas – och kommit fram till att männen måste ställa upp och visa att det inte är acceptabelt att slå kvinnor, de måste våga ”lägga sig i” och inte skratta bort om en annan man talar nedvärderande om sin kvinna. Man måste börja nånstans.

  Sen hörde jag en intressant sak förra veckan och det var att detta förtryck kom med religionerna. Att man dyrkade kvinnor förr – vet inte hur sant det är eftersom historia inte är min starka sida, men sant är i alla fall att kyrkan också varit delaktig i kvinnoförtrycket i västvärlden. Så problemen är inte unika för de muslimska länderna…

 17. Jan Wiklund februari 12, 2010 den 3:58 e m #

  Den extremaste patriarkat-kulturen finns i de gamla jordbruksländerna – i ett stråk från Medelhavet över Mellanöstern, Indien till Kina.

  I länder som Spanien och Italien förekom hedersmord för hundra år sen, i Grekland för femti år sen. Men industrialiseringen ledde till att kvinnor fick ekonomisk makt och därmed politisk och kulturell makt. Hedersmorden försvann.

  I Kina fanns världens mest avancerade kvinnorörelse på 20-talet, i 4maj-rörelsens spår. Dess värderingar inkorporerades mer eller mindre i kommunistpartiets politik. Så där är det också lite bättre än det var.

  I Indien för hindufundamentalister en kamp för rätten att bränna änkor, som anses ha mist sin rätt att leva för att de inte har någon man i livet. Och de bränner också.

  Det inre av Turkiet är väl det område som är minst berört av den moderna världen, och där kvinnoförtrycket har levt kvar. De har också längst traditioner att övervinna. Det var där den assyriska lagen slog fast att en man har rätt att döda sina barn, men att en kvinna som gör abort ska spetsas på en påle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: