Snart går världen under..

4 Feb

Snart går världen under. Vi lever i sluttiden. Beviset? bl.a. alla krig i världen och katastrofen i Haiti, allt enligt vår kära Carola. Kanske är sluttiden inne även på grund av den ökade uppmärksamheten feminister och homosexuella fått? (två grupper som brukar kunna provocera och få religiösa människor att se rött) Maud Olofsson är i alla fall glad att hon fått en prövning av gud.

Att tro på en sluttid för världen kanske är att gå för långt grundad i ovanstående. 

Däremot är vi inne i en allvarlig tid där arbetarklassen under mer än 20 år tryckts tillbaka. Individualiserats. Fragmenterats. Försvagats. Till och med existensen av klassen har ifrågasatts. Det finns inget sådant längre i vår postmoderna värld. Ideologierna är döda. Alla vill göra karriär individuellt, ingen bryr sig längre om kollektivet. Varför ska vi ha facket? De gör ändå inget för MIG? Det kollektiva solidariska tänkandet har ersatts av det egoistiska egennyttiga.

Ett exempel på hur tiderna förändrats: En fråga om svenskarnas hälsa lyckades under dessa år förvandlas till en fråga om svenskarnas (vissa pekar ut invandrare mer, så klart) benägenhet att fuska.

Idag är man stolt när man pekar på att Sverige inte längre uppvisar Europas sjukaste befolkning, statistiskt sett. Frågan om hälsan och det humana i att inte behöva arbeta när man är sjuk förvandlades istället till en klappjakt på fuskare.

Bilden som tonade fram var den av ett land bestående av ett ohederligt folk. Ett land av fuskare där alla misstänkliggjordes och där man behövde hårdare regler och till och med uppfostras om på nytt med en reviderad version av arbetslinjen.

Idag när siffrorna ”snyggats” till är det flera som passivt tar emot siffrorna utan att reflektera. Siffrorna i sig är beviset på att det ”visst fanns en massa fuskare tidigare”.

Men det finns problem med siffrorna och statistiken och inte minst i deras inhumana tillämpning mot alla som arbetar med annat än pappersgöra (som även det kan ge upphov till arbetsskador). Läs den här nyheten. Där kan man läsa hur statistiken tillämpas och hur kriterierna förändrades.

Ett annat exempel: Ta det här med sopåkarna i Stockholm. Det är inte första gången en facklig strid skildras som ett samhällsproblem (har länkat ovan). Erfarenheterna från t.ex. Storbrittanien (se t.ex. Hall,1982 och Manning,1998) visade samma resultat. Facket skildrades som ett samhällsproblem, så kunde t.ex. en strejk av de arbetande i lokaltrafik framställas som ett problem för alla som skulle använda trafiken och inte som ett problem kring människorna som arbetade med det hela och deras löner, arbetstider och rättigheter som försämrades. Fokus låg på de strejkande och ”samhällskonsekvenserna” och inte på vad de strejkade för.

Sedan två decennier pågår en ideologisk strid, under den dominerande föreställningen att alla ideologier är ”döda”, där man försökt trycka tillbaka arbetarrörelsen, facket och arbetarpartierna. Näringslivet och Timbro har skickligt fått igenom sina argument, förklädda till att gynna ”vanligt folk”.

Sverige har gått igenom förändringar, både ekonomiska och värderingsmässiga, vilka exemplen ovan visar på. Det har skett en maktföskjutning till fördel för arbets”givarna”. Olika politiska förändringar såsom privatiseringar och avregleringar av offentlig verksamhet har drabbat kommuner och infrastrukturen.

Det är ingen hemlighet att privatiseringar tenderar att leda till personalnedskärningar, större andel tillfälligt anställda arbetare och lägre fackorganisering. Detta bevisar att arbetarklassen som sådan befinner sig under attack. Anställningsskydden försämras.

Att dessa tider skulle vara harmoniska och ett tecken på ”ideologiernas” och klassernas död motsägs av det faktum att det förs en aggressiv klasspolitik riktad mot just arbetarklassen.

Annonser

Ett svar to “Snart går världen under..”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Medvetslöshet – enda giltiga sjukorsaken? « Ett hjärta RÖTT - februari 5, 2010

    […] Eva Hillén Ahlström – 228 mörka dagar kvar, Organisk intelektuell – Snart går världen under,  HBT-sossen – Hur eniga är alliansen?, Homo politicus […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: