Alliansens ”knock-out”

2 Feb

Igår kunde man läsa på expressens framsida (tryckta versionen) att Alliansen vunnit söndagens partiledardebatt. Knock-out var det. Knock-outen byggde på människor som hade ”nätröstat”. Läs detta för en enkel och kort men ack så sann iaktagelse.

”Läsarna eniga: Alliansen vann debatten”, löd underrubriken (Expressen). I nyhetsmediernas sökande efter identifikation och medborgerlig ”delaktighet” drivs det hela ibland till det absurda.

För att öka identifikationen och delaktigheten ”inbjuds” vi att delta i diverse olika frågeställningar. Syftet är att ge en ”bild” av hur uppfattningarna går. Alla som vet hur man genomför vetenskapliga statistiska undersökningar vet att sådana här frågor (och svar) inte motsvarar verkligheten. ”Bilden” blir för missvisande. Det är allt för många grundläggande kriterier som inte uppfylls (ibland till och med i frågestadiet)

Om nu syftet inte är att beskriva verkligheten utifrån ett vetenskapligt perspektiv, vad handlar det om då?

I expressens fall är det tydligt att det handlar om politiskt propaganda. En allians som får allt svårare att visa sin duglighet måste beskrivas som en ”vinnare” för att eventuellt bli det senare i år. Skrivs det tillräckligt ofta kanske det till och med kan bli en verklighet. Upprepas en lögn många gånger blir den till slut sann.

Tv 4 och kanal 5 fick liknande problem med verkligheten. Genom att låta människor smsa och delta fick man det skeva resultatet att SD åtnjöt 46,1 procents stöd.  

Det roliga i sammanhanget är att när det inte blir så som man ville, som i fallet med SD, censureras det hela. Nu är det här inte på något sätt ett försvar av SD, de är en minortitet och siffrorna i sig är löjliga och kanske deras våta dröm, men det intressanta är att se hur man agerar när det inte passar den propaganda man själv vill kabla ut.

När det är SD som fått 46,1 procent lägger man ner. När Alliansen får 76 procent i frågan om vem som vann debatten, publiceras det hela. Lustigt värre.

Annonser

3 svar to “Alliansens ”knock-out””

 1. Emma februari 2, 2010 den 11:14 e m #

  46,1% av 600! Skulle det ge en fingervisning? Knappast – much ado about nothing…

 2. Christer februari 6, 2010 den 6:54 e m #

  Jag skulle väl personligen påstå att det var en total knock-out. Dock bör alla skämtundersökningar tas precis för vad det är – ett skämt.

  Tittar man istället till United Minds och Aftonbladet eller vad de nu heter så ju även det ett skämt. Har dock inte sett någon av er skriva om detta?

 3. organiskintellektuell februari 6, 2010 den 9:25 e m #

  Christer- ”Jag skulle väl personligen påstå att det var en total knock-out”
  – Personligen tycker jag det var en tråkig debatt, höjdpunkten var dock då Reinfeldts näsa växte likt Pinocchios när han i sin självgodhet påstod att det fanns 100.000 fler sysselsatta utan någon som helst förankring i verkligheten.

  ”Dock bör alla skämtundersökningar tas precis för vad det är – ett skämt.”
  -Håller med. Speciellt de publicerade i borgerliga tidningar som t.ex. Expressen. Tänk att bygga ”knock-outen” på folk som nätröstar?

  ”Har dock inte sett någon av er skriva om detta?”
  – Är bara nyfiken vilka jag utgör ett ”vi” eller ett ”er” med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: