Det är ohygieniskt och äckligt!

29 Jan

Det är ohygieniskt och äckligt, så säger en riksdagskvinna från KD till expressen om burkan.

Det är inte så konstigt att frågan om burkan skapar debatt och ”delar” det svenska folket (intressant ordval:”delar det svenska folket”, inte sant? Varför inte säga ”delar opinionen”?).

I Sverige ses burkan som ännu ett  plagg som har som syfte att begränsa kvinnan och hennes utrymme. I ett land där likhetstecken sätts mellan sexuell frigörelse och kvinnlig frigörelse kan den bikini-klädda kvinnan förskräckas över den heltäckta systern och dess patriarkala leverne. Bortglömd blir den patriarkala västerländska kulturen som objektifierar kvinnan till en sexuell maskin och vara (då handlar det om ”självvald”  ”kvinnlig frigörelse”, ett medvetet val, burkan däremot är påtvingad)

Frågan om burkan handlar inte om kvinnans frigörelse eller ej. Som marxistiskt lagd stöder man kvinnans kamp för frigörelse, ingen tvekan om den saken. Problemet med den här debatten är att fokus riktas mot ”de andra”, de som alltid har så mycket ”värre” och ”sämre” patriarkala regler än våra. Burkan används i ett vidare sammanhang för att misstänkliggöra invandringen och gruppen muslimer i synnerhet. Så här säger ledaren på expressen:

Djupt patriarkala kulturer har invandrat till Sverige och dessvärre finns det invandrarkvinnor som förtrycks i religionens namn. Det får vi naturligtvis inte blunda för i toleransens namn”

Patriarkala kulturer har invandrat till Sverige, det är alltså ”invandrare” som fört med sig problemet och de har gjort det, inte som individer (som liberaler annars älskar att tala om) utan genom ”kulturer”. Det rör sig om en hel ”grupp” och ”kultur” som är ansvarig.

 Hur lösa problemet med att hela kulturer invandrat till Sverige och fört med sig patriarkala strukturer? (SD erbjuder lösningar som förmodligen denna liberala ledarskribent skulle hoppa upp i taket om hon beskylldes för att ”stödja”)

I ett sådant passage, som det ovan citerade, finns problemet. Att misstänkliggöra och bunta ihop grupper av heterogena människor till en homogen kvinnoförtryckande grupp är att förenkla det hela för sig och skapar enbart än mer xenofobi. Varför buntas människor ihop från främmande kulturer av liberaler som annars älskar att analysera saker och ting utifrån individen?

Att diskutera kvinnoförtryck genom ”de andra” och dera burkor är projicering. När ska vi diskutera det här, det här, det här, det här och det här?

Kanske kan vi få någon riksdagsledamot att säga att även det är ”äckligt” och ett bevis på djupa kulturella patriarkala strukturer?

Nja, när någon från ”majoritetssamhällets kultur” gör sig skyldig till äckel brukar svaret snarare sökas hos individen och inte i kulturen.

Annonser

4 svar to “Det är ohygieniskt och äckligt!”

 1. Nymne januari 29, 2010 den 4:09 e m #

  Genom att ge oss in i den här debatten avleds diskussionen från de viktiga ekonomiska frågorna som berör oss alla. Jag tycker inte att frågan meriterar så mycket utrymme – jag tycker att det är tråkigt är seriösa debattörer luras att diskutera ett sådant icke-ämne. Ali Esbati beskriver det väldigt bra här http://svt.se/2.35188/1.1700641/det_ar_inte_overraskande_att_ett_valetablerat_parti_som_frp_inte_vill_forknippas_med_sd

 2. halvinv januari 29, 2010 den 4:52 e m #

  Enligt våra ”tillförlitliga media” är frågan om burka en ren nullitet..
  Det lär enligt dem röra sig om ”ett 100-tal personer” dvs knappt märkbar.
  Media kan inte ens skilja på burka och niqab.
  Begreppen niqab och burka används ofta som likabetydande men syftar egentligen två olika plagg
  Burka är modellen med nät framför ögonen så man inget ser.
  Niqab är den där man bara ser ögonen genom en liten springa. Nästan lika illa – och DE är många som bär sådan.
  Under mitt sista år i Kista såg jag minst 5-6/dag sådana i centrum. Och antalet blev allt högre.
  Hur det såg ut i t ex Rinkeby? Ingen aning..

 3. Pappan januari 29, 2010 den 5:28 e m #

  Men burkan, niqaben och slöjan är inga plagg man som individ väljer att bära för att uttrycka sin individualitet. Det är plagg man bär för att uttrycka sin tillhörighet och ställning i en kultur. Att påstå något annat är att hyckla. Även om man skulle vara marxistiskt ”lagd” (är politiska ideologier läggningsfrågor??)…

  SD är ett invandrarvänligt parti. Visserligen kan man nog inte säga samma sak om precis alla dess väljare men deras politik utgör i dagsläget det enda invandrarvänliga alternativet. Eftersom det som skapar främlingsfientlighet hos ett folk – i detta fall det svenska folket, vars land är Sverige – är påtvingad massinvandring av inte bara individer utan ”anhöriga” dvs folk som kommer för att vara i en kulturell gemenskap som inte är den svenska. DETTA skapar med tiden den främlingsfientlighet vi ser i Sverige idag. Det är tråkigt men egentligen enkel matematik.

  Pappan

 4. Theresa februari 2, 2010 den 7:42 f m #

  Frågan är; vem är det mest synd om, den burkaklädda förtryckta kvinnan, eller de västerländska kvinnorna som t.ex. danska curlinglaget som måste ta av sig alla kläder för att få nån uppmärksamhet och sponsring???

  Tycker att det är lika ”påtvingat”. Jag hade faktiskt föredragit att ha på mig bruka än att vara tvungen att visa mig naken för ”erkännande”….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: