Några snabba frågor…

28 Jan

Den  misstänkte polischefen som sitter anhållen för våldtäkt mot barn framkallade överraskning. Till och med självaste Leif GW Persson är överraskad.. En Kristen lärare  i de tidiga åldrarna åtalas för övergrepp. Alla överraskade. Varför?

Hur ser den typiske våldtäktsmannen ut? Vilket yrke har han? Vad ska han ha för karaktär? vilken socioekonomisk bakgrund ska han ha för att det inte ska bli en överraskning? I vilken miljö ska det ske för att det inte ska väcka uppmärksamhet? Vilken etnicitet ska han ha?

Svaret på de här frågorna kan ge oss en hint om vilka vi förväntar oss ska begå den här typen av fruktansvärda brott.

Hur kommer det sig att vi förväntar oss en viss typ av människor när det gång på gång bevisas att det inte existerar EN sådan?

Vad är det för mening att angripa problemet utifrån sensationella aspekter. Att enbart skriva om det när det är en polis, lärare etc.

Våldet mot barn och kvinnor är närmare bort än vi anar. Är det just det som är det läskiga? Att förstå att problemet är djupt rotad i vårt samhälle och att förövarna allt för ofta har en nära relation till offren och därmed erkänna att det är ett strukturellt  problem?

Annonser

Ett svar to “Några snabba frågor…”

  1. Kira januari 28, 2010 den 7:19 e m #

    Leif GW Persson…

    Det ÄR verkligen farligt att sådana personer som han uttalar sig på det här sättet. Som om det absolut inte kunde hända. Och har aldrig hänt tidigare..

    Man söker skurkar där man tror dem finnas. Lugnast så. Inom poliskåren, militären, sjukvården etc. finns de inte! Det säger ju statistiken redan.. hoho..

    Och som sagt NÄR en kvinna blir mördad – då är gärningsmannen hennes äkta man/sambo/pojkvän. Hittar man inte gärningsmannen bland dessa – ja då är det bäst att lägga ner utredningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: