Burkan som inte fanns i repris..

27 Jan

Med anledning av den här nyheten publicerad i olika  nyhetsmedier måste jag publicera på nytt ett tidigare inlägg jag skrev bara för några dagar sedan, då om debatten om burkan i Danmark, där universitetet i Köpenhamn genomförde en studie som visade att INGEN i Danmark bar burka. Trots detta var burkadebatten het och användes flitigt i offentligheten mot ”de andra”.  Repris i Sverige 2010?

Burkan som inte fanns..(med vissa korrigeringar)

I Danmark visade det sig att debatten om burkan egentligen inte handlade om verkligheten i landet, Köpenhamns Universitet genomförde en undersökning och kom fram till att det inte finns några som bär burka i Danmark.

Så agerar en borgerlighet som i kristider riktar fokus på ”de andra” och exploaterar rädslan för det främmande. En fråga som inte har verklighetsförankring blir ändå en fråga som diskuteras och dominerar den offentliga debatten och skiftar gränserna för vad som får sägas, som i längden även skiftar gränserna för vad som får göras, om/mot de andra (även om de inte ens bär burka).

I den offentliga debatten finns det många liberala tidningar och skribenter som ägnar uppmärksamhet åt ”fanatiska muslimer”, trots svåra ekonomiska tider och mer vardagsangelägna sociala problem värda att tas upp. Debatten handlar om allt från moskéer till slöjan och hur deras i grunden antidemokratiska och kvinnofientliga värderingar kan komma att påverka och i längden förinta våra egna demokratiska värderingar.

Även här i Sverige exploateras muslimen för andra syften. Den här debatten präglas av stereotypa bilder där extrema former av den tron får statuera exempel för alla ”de andra”. I bloggosfären finns ett tiotal bloggar som ägnar sig åt sådant här. Varje dag får man läsa om den svenska ”islamiseringen”.

Som motsats till det här djupa sociala problemet vi ”har” i Sverige med burkan kan vi betrakta frågan om Palestina.

En del av den vidare offentliga debatten i Sverige om ”muslimen” handlar om just Palestina (konstigt nog eftersom det är en debatt om Sverige). Försvarar man t.ex. Palestiniers rätt till försvar mot ockupationsmakten Israel kan man lätt få anklagelser om antisemitism och ”islamist”.

För alla som förstår vänsterns värderingar borde det vara självklart att ett sådant resonemang är löjeväckande. Det ska inte finnas plats för rasister eller fanatiker av någon religionstillhörighet inom vänstern, däremot är alla religiösa personer välkomna.

Debatten om huruvida Israel omfattande och systematiskt handlade med döda palestiniers organ väckte en borgerlig anstorm som egentligen inte bemötte sakfrågan i en enda punkt. Det enda man gjorde var att anklaga allt och alla för att vara antisemiter. Idag med facit i hand när det uppenbara även blivit uppenbart för alla liberaler och övriga borgerliga skribenter tigs frågan.

Burkan fanns inte, ändå fick den dominera den offentliga debatten i Danmark. Mycket av rädslan mot muslimen är obefogad i Sverige. Däremot var det verkligt att man handlade med döda palestiniers organ.

Ibland är det från liberalt och borgerligt håll bättre att strida mot påhittade spöken och burkor än mot verkliga monstruösa handlingar.

Annonser

7 svar to “Burkan som inte fanns i repris..”

 1. Pelle januari 27, 2010 den 10:31 e m #

  För det första. Organhandeln är ju en gammal ”nyhet” och antyder att man tog organ från palestiner. Det är i sak rätt men man missar ju lite av nyansen om man inte nämner att man även tog organ från Israeler. Vidare transplanterade man dom ju även till palestinier… Smakligt att dra denna antisemitiska smörja denna dag.

  För det andra. Jag tycker det är så märkligt att så många i övrigt smarta människor med vänstersympatier i tid och otid försvarar ett oförsvarligt kvinnoförtryck.

  För det tredje. En försvarlig del av socialisterna stödjer burkaförbudet. Det här är ingen höger/vänster fråga.

 2. organiskintellektuell januari 27, 2010 den 11:15 e m #

  Pelle- ”Det är i sak rätt men man missar ju lite av nyansen om man inte nämner att man även tog organ från Israeler”
  – Ok, nu när du nämnt det och nyanserat det hela för oss blir genast bilden tydlig för mig. Vilken humanitär nyansering jag missat!

  ”Vidare transplanterade man dom ju även till palestinier… Smakligt att dra denna antisemitiska smörja denna dag.”
  – Vad i texten är antisemitiskt smörja?

  ”En försvarlig del av socialisterna stödjer burkaförbudet. Det här är ingen höger/vänster fråga.”
  – Vad det handlar om är att se burkadebatten i ett vidare perspektiv och förstå i vilket syfte burkan används i den offentliga debatten. Det handlar inte om burkans vara eller icke vara utan att försöka förstå hur debatten utnyttjas för att utmåla en hel grupp heterogena människor för att vara kvinnoförtryckande. Det är det burkan används för och i det perspektivet är det SD och flera av de borgerliga partierna i riksdagen som försöker vinna populistiska poäng.

 3. Working class hero januari 27, 2010 den 11:52 e m #

  Jag skiter blankt i om invandraren bär burka eller galoscher på öronen, eller om han/hon är 5 år eller 150 år, eller om han har pass, id eller dasspapper i händerna när han står vid gränsen och vill in. Jag struntar totalt i om han aldrig kommer att tala ett enda ord svenska, eller tar hit 50 släktingar från byn. Jag är FÖR fri invandring. Alla ska ha chansen att konkurrera om jobben, bostäderna, det social rummet, utbildningarna. Det finns en hake bara – jag VILL INTE BETALA för att bli utkonkurrerad.

  Varför ska jag gå upp på morgonen och gå till jobbet och veta att halva dagen går åt till att jobba ihop pengar till främlingar för att de ska sparka ut mig, min min mor och far och mina barn ur vår trygghet?

  Ni har missat en viktig detalj Ni som kallar mig rasist eller dumskalle, efterbliven etc. Jag tror inte på den politik som förs, för att jag äger en miniräknare till skillnad från 100% av alla som arbetat politiskt under de senaste 40 åren. Köp en miniräknare ett par batterier och lär er den innan och utan så kommer det kanske att gå upp ett ljus.

  Nu ska jag gå ner till Pizzerian i den lilla byn Mullsjö där jag bor och se på uppståndelsen. Pizzeriaägaren och hans fru har precis blivit knivskurna och rånade av 3 stycken av de som jag inte vill betala för att ha in i landet. Och hade vi inte skänkt dom en bunt med sedlar så fort de sagt As-Salāmu `Alaykum”, hade de aldrig ens funderat på Sverige. Tyvärr är detta sanningen, men sanningen gillar ingen att höra på. Den har aldrig varit populär i Lilleputtlandet Sverige.

 4. Kurt januari 28, 2010 den 4:48 f m #

  Men någon repris är det ju ändå inte, det här är ju ännu värre. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger ju att han inte vill se FLER muslimska kvinnor med burka i Tunnelbanan. Men han har ju aldrig varit och kommer aldrig att befinna sig i någon Tunnelbana.

 5. organiskintellektuell januari 28, 2010 den 8:55 f m #

  Working class hero- ”Varför ska jag gå upp på morgonen och gå till jobbet och veta att halva dagen går åt till att jobba ihop pengar till främlingar för att de ska sparka ut mig, min min mor och far och mina barn ur vår trygghet?”
  – Det är inte invandraren som sparkar ut dig, det är din arbetsgivare, alias arbestköpare. Varför rikta ilskan mot han/hon som i likhet med dig säljer sin arbetskraft? Rikta den mot de som skapar din och samhällets otrygghet.

  ”Ni har missat en viktig detalj Ni som kallar mig rasist eller dumskalle, efterbliven etc. Jag tror inte på den politik som förs, för att jag äger en miniräknare till skillnad från 100% av alla som arbetat politiskt under de senaste 40 åren. Köp en miniräknare ett par batterier och lär er den innan och utan så kommer det kanske att gå upp ett ljus”
  – Eftersom du äger en miniräknare kan du räkna ut hur mycket en ”etnisk svensk” kostar samhället från den dagen han/hon föds fram tills han/hon etablerar sig på arbetsmarknaden. Sedan kan du ta samma miniräknare och räkna ut hur lång tid det tar för en invandrare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Du kommer komma fram till att invandraren snarare är en ekonomisk tillgång för Sverige, samhällsekonomiskt en vinst snabbare, tidsmässigt, än en ”etnisk svensk”.

 6. mrperfect72 januari 30, 2010 den 7:46 f m #

  Laat folk ha groent haar, afroperuk, motorcykelhjaelm eller burka i ett fritt land! Med alla dessa satans kameror oeverallt blir ju foer fan maskering logisk.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Scoop: Tar Israel blodprov på palestinier? « Aktivdemokrati's blogg - januari 30, 2010

  […] Burkan som inte fanns i repris.. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: