Barbie och statsfinanserna

24 Jan

En uppmaning om att försöka förändra den verklighetsfrånvända användningen av blonda barbiedockor till förmån för dockor gjorda efter Venezuelas verklighet får i Expressen rubriken ”Venezuelas president vill förbjuda Barbie”. Journalisten på Expressen har verkligen gjort sitt jobb. Hon avslutar nämligen artikeln med följande ord (eller mantra nu för tiden)

”Chávez tal kan knytas till att regeringen i Venezuela har stängt tre banker och beordrat två finansiella institut att stänga för att försöka få ordning på de statliga finanserna”

Så, om du/ni  missförstod nyheten. Här kommer ett komiskt förtydligande: Att förbjuda Barbie handlar egentligen om att försöka få ordning på de statliga finanserna.

Kan inte låta bli att tänka på att det Chavez pekar på är ett stort problem i Latinamerika. Har själv reagerat på reklamen i mitt hemland, Chile, där majoriteten av kvinnorna är blonda och barnen blåögda och ljusa. Hur kan det komma sig när majoriteten av befolkningen inte ser ut så? Kan man tänka sig att det finns en form av ”självförakt”? En glorifiering av allt som är ”europeiskt”? En diskurs om vad som är ”vackert” som knappast passar in i den sociala verkligheten i dessa länder?

Det finns en utbredd rasism gentemot ursprungsbefolkningen i flera latinamerikanska länder som belysts av bland andra diskursanalytikern, Van Dijk (2003). Tänker även på Stuart Hall och hans essä, ”the whites of their eyes” som handlar om rasistiskt ideologi i massmedia. Hur vi som åskådare eller mottagare av ett meddelande i en kommunikationssituation erbjuds träda in i ”dominerande världsbilder” grundade i den vita medel- och överklassens synsätt. Tyvärr ett erbjudande som flera av de underordnade ibland gör till sina och som i slutändan övergår till självförakt.

Det Chavez tar upp är inget mindre än den här ständiga självförakten som vi latinamerikaner lever under. Det är detta den här nyheten handlar om. Tyvärr framställs det i västerländska massmedier på ett sätt som fråntar det dess seriositet och allvar. En djup och allvarlig kritik, värd att diskuteras, görs till narr, av låt oss utgå ifrån, en okunnig journalistisk skara om Latinamerikas verklighet.

Eftersom Chavez är ”populär” uppmärksammas även en annan händelse. Exemplet hämtas från DN och handlar om att ”Chavez” i egen person bestämt att världens största vattenfall ska byta sitt nuvarande namn, Angel, efter en man från USA, till ursprungsbefolkningens benämning på området, Kerepakupai Meru.

Förtydligande: Det är alltså inte Chavez i egen person som kommit på namnet utan området har hetat så tidigare, vad som nu görs är att området får tillbaka sitt ursprungliga namn.

Kanske måste man förklara för journalisterna och upplysa de som producerar den här typen av nyheter att latinamerika i över 400 år varit koloni åt européer? Att kontinenten levt under ständig ockupation och förtryck av utländska herrar?

Först då kanske de kan ta oss på allvar och förstå att problemet inte handlar om Barbie?

Annonser

4 svar to “Barbie och statsfinanserna”

 1. Susanne januari 24, 2010 den 2:13 f m #

  Jag håller helt med! I Guatemala där 50% av befolkningen är Maya kan man se reklam för hälsovård på landsbygden med blonda mammor och pappor och vita barn. Protest tänker jag. Stackars barn som aldrig kan få identifiera sig med reklamen. I tidningen gör de reklam för universitet. Ungdomar är inringade och under står det läkare, agronom, ekonom etc. Alla ser ut som ljushyade amerikaner. Vilka förebilder för ursprungsbefolkningens unga som redan är få på universiteten. Skärpning rasiststater!!

 2. organiskintellektuell januari 24, 2010 den 1:01 e m #

  Susanne- Ja, det är otroligt att det fortgår. Men århundraden av kolonosiering har nog bidragit till det hela och i exemplen du nämner om universiteten är det nog tyvärr en verklighet. De som har råd att gå på dem och finansiera det själva är de ljushyade. I Latinamerika sammanfaller allt för ofta hudfärg med klassposition.

 3. yvonne löfquist januari 25, 2010 den 3:01 e m #

  Tyra Banks kanske kan göra något åt reklamen men det behövs nog en annan syn på medmänniskan så att det inte är bara penningmakten som får tala.
  Enligt nyheterna så är det ju tillåtet att spekulera i odlingsbar jord – återigen en tillbakahållande och ytterst nedlåtande handling. Restriktioner önskas och kanske internationellt styrdokument.

 4. yvonne löfquist januari 25, 2010 den 3:05 e m #

  Chavez borde höjas till skyarna för att han öppet opponerar sig. Jag önskar att det fanns en namninsamlingslista till stöd för tex en mörhyad Barbie med lite rundare former.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: