Haiti och ockupationen

21 Jan

Efter den hemska katastrofen på  Haiti har man sett prov på solidaritet. Människor vill skicka pengar. Människor är tagna. Empatin finns där. Men mitt i all tragedi får man inte glömma bort viktiga aspekter. Kan kännas tråkigt att påminna om i ett sådant här läge men det är en nödvändighet för att ytterligare tragedier inte ska drabba, det redan innan jordbävningen hårt beprövade landet, Haiti.

En av dessa frågor handlar om vem som ska styra Haiti efter skalvet? En fråga som getts väldigt lite uppmärksamhet trots att det under ytan pågår en invasions liknande truppförflyttning från USA till Haiti.

Haiti hör till Amerikas absolut fattigaste och har genom historien straffats för att som första svarta slavkoloni förklarat sig självständig i Amerika. USA har en mörk historia i landet och man har tidigare ockuperat Haiti med jämna mellanrum.

Men liberalerna i Sverige är som vanligt glada över att USA uppvisar ett så stort ”engagemang” i Haiti och hyllar närvarot och sändningen av soldater till landet. Högern säger; ju mer soldater desto bättre. Massmedierna har målat upp ett scenario av kaos och laglöshet. Till detta kan läggas argumentet att 5000 livsfarliga fångar rymt från fängelserna. Allt detta legitimerar i längden USA:s närvaro i landet och tas som argument för att visa på nödvändigheten av dem. De kommer för att bringa fred, lag och ordning.

Men hur länge kommer de att bli kvar i landet? En fråga som är full berättigad i en kontinent där USA har ockuperat länder i regionen lite som de velat. Svaret på frågan blir från Sveriges håll; tills vidare , enligt Bildt.

Tills vidare har tidigare i historien visat sig sträcka sig över 15 år då det gällde att slå ner ett bondeuppror. Läser att den dåvarande statssekreteraren Robert Lansing legitimerade ockupationen med att den svarta befolkningen var okapabel att regera över sig själva att de hade en inneboende tendens till barbari och en fysisk oförmåga till civilisation (Läs Galeanos artikel om Haiti i den Uruguayanska tidskriften ”la brecha” från 1996 nr 556). Är det så att det idag, 2010, även på dessa grunder är legitimt att ockupera Haiti igen?

Efter den ockupationen kom USA på det mer framgångsrika receptet, användandet av marionetter som lydde under dem. Under så lång tid kan inte det kallas för ”humanitär hjälp” utan med sitt rätta namn, ockupation. I Europa är det få som ser ett sådant scenario. I latinamerika är det dock tvärtom. Flera länder har redan uttryckt sin oro över den ”hjälp” USA skickar i form av soldater. Latinamerikas oro är ingen paranoia. Det är en verklighet som man utsatts för under flera generationer.

Istället för att individuellt skicka pengar till de drabbade i Haiti, skulle de rika länderna i världen istället ta sitt ansvar och avskriva Haitis utlandsskuld, det är deras ansvar och inte individernas.

Annonser

2 svar to “Haiti och ockupationen”

 1. Sixten Andréasson januari 21, 2010 den 5:30 e m #

  Håller helt med dig. En Haitiexpert i DN sa att USA bör ta över. Göra Haiti till ett amerikanskt protektorat.
  Min kommentar: så gjorde stormakterna förr. Bosnien-Herzegovina blev ett protektorat under Österike-Ungern. Syrien inkl Libanon franskt protetorat.Irak brittiskt sådant osv.
  Fina experter DN anlitar – tydligen utan historiska kunskaper.
  Förhärskade synen alltså kolonialistik innefattande den då förbundna rasismen. ”De där niggrerna kan ju inte klara sig själv, bara stjäl och våldtar.”

 2. Gustav januari 21, 2010 den 11:24 e m #

  Kan bara instämma med ovanstående. Synd att media här i landet inte tar upp något av det du skriver om men det är ju inte oväntat direkt då de har samma intressen som jänkarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: