Burkan som inte fanns..

17 Jan

 I Danmark visade det sig att debatten om burkan egentligen inte handlade om verkligheten i landet, Köpenhamns Universitet genomförde en undersökning och kom fram till att det inte finns några som bär burka i Danmark.

Så agerar en borgerlighet som i kristider riktar fokus på ”de andra” och exploaterar rädslan för det främmande. En fråga som inte har verklighetsförankring blir ändå en fråga som diskuteras och dominerar den offentliga debatten och skiftar gränserna för vad som får sägas, som i längden även skiftar gränserna för vad som får göras, om/mot de andra (även om de inte ens bär burka).

I den offentliga debatten finns det många liberala tidningar och skribenter som ägnar uppmärksamhet åt ”fanatiska muslimer”, trots svåra ekonomiska tider och mer vardagsangelägna sociala problem värda att tas upp. Debatten handlar om allt från moskéer till slöjan och hur deras i grunden antidemokratiska och kvinnofientliga värderingar kan komma att påverka och i längden förinta våra egna demokratiska värderingar.

Även här i Sverige exploateras muslimen för andra syften. Den här debatten präglas av stereotypa bilder där extrema former av den tron får statuera exempel för alla ”de andra”. I bloggosfären finns ett tiotal bloggar som ägnar sig åt sådant här. Varje dag får man läsa om den svenska ”islamiseringen”.

En del av den vidare offentliga debatten i Sverige handlar om Palestina. Försvarar man t.ex. Palestiniers rätt till försvar mot ockupationsmakten Israel kan man lätt få anklagelser om antisemitism och ”muslimkramare”.

För alla som förstår vänsterns värderingar borde det vara självklart att ett sådant resonemang är löjeväckande. Det ska inte finnas plats för rasister eller fanatiker av någon religionstillhörighet inom vänstern däremot är alla religiösa personer välkomna.

Debatten om huruvida Israel omfattande och systematiskt handlade med döda palestiniers organ väckte en borgerlig anstorm som egentligen inte bemötte sakfrågan i en enda punkt. Det enda man gjorde var att anklaga allt och alla för att vara antisemiter. Idag med facit i hand när det uppenbara även blivit uppenbart för alla liberaler och övriga borgerliga skribenter tigs frågan.

Burkan fanns inte, ändå fick den dominera den offentliga debatten i Danmark. Mycket av rädslan mot muslimen är obefogad i Sverige. Däremot var det verkligt att man handlade med döda palestiniers organ. Ibland är det från liberalt och borgerligt håll bättre att strida mot påhittade spöken än mot verkliga monstruösa handlingar.

Annonser

2 svar to “Burkan som inte fanns..”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Scoop: Tar Israel blodprov på palestinier? « Aktivdemokrati's blogg - januari 30, 2010

    […] Burkan som inte fanns. […]

  2. Med risk för att bli tjatig « GoodBadGirl - januari 30, 2010

    […] Burkan som inte fanns..   […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: