Lite ”feminism”- Passar det nu?

30 Dec

Maud Olofsson beklagar sig över att massmedier går hårt åt henne på grund av hennes kön och inte på grund av att hon och hennes allianspartners t.ex. för en arbetarfientlig politik.

Det hon säger är egentligen inget nytt. Kvinnor beskrivs annorlunda än män i massmedier generellt sett. Det är ett faktum. Det gäller till och med hur man beskriver män och kvinnor som mördar. Man kan genom subtila drag i texter skönja en reproduktion av maktförhållanderna mellan män och kvinnor. Sant.

Detta är något som den ”vänsterintellektuella kultureliten” (som de föraktfullt kallas av hennes alliansbroder Hägglund)  har påpekat flera gånger utan att få gehör från andra sidan. Tvärtom har man gjort narr av flera av dessa argument. Men nu passar det tydligen?

Genom att flytta fokus från hennes inkompetenta ledarskap ska vi istället börja diskutera kön. Fint. Men den som tror att Maud är ”feminist” misstar sig rejält. Det är inte en ny feministisk Maud vi ser. Det är samma gamla Maud som ville att kvinnor skulle kunna göra ”karriär” och ”förverkliga” sig själva genom att få hemhjälp. Hemhjälp som arbetarklassens kvinnor skulle stå för. Borgerlig feminism med andra ord. Lyckas den som kan. Emancipation åt de välbärgade systrarna.

Vad är alliansens nästa drag? Att Sabuni går ut och säger att hon blir kritiserad för hennes hudfärg så att vi ska börja diskutera etnicitet?

Passar perfekt i tiden. Kön och etnicitet.  Kritiken i Olofssons och Sabunis fall handlar  knappast om kön eller etnicitet. Det handlar om idéer, ledarskap och förd politik som slår ut mot de som redan befinner sig längst ner i samhället.

Annonser

Ett svar to “Lite ”feminism”- Passar det nu?”

  1. Alejandro januari 2, 2010 den 1:53 e m #

    Minsta lilla kritik från medierna till alliansen, då skriker Reinfeldt att massmedia går socialdemokratins ärenden i ngn form av konspiratorisk sammansvärjning. Det räcker inte med att massmedia har en borgerlig vinkling, ..borgerligheten är ändå aldrig nöjd:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: