Ett pris på falska förhoppningar

10 Okt

Gårdagens stora nyhet var att nobels fredspris tilldelats Barack Obama. Motiveringen var att han genomfört extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk (Människor i både Afghanistan och Irak nickar säkert instämmande).

På, vad är det? 8-9 månader har han hunnit genomföra extraordinära insatser som gagnar freden i världen, imponerande. Finns det kvar av det de rökte på nobelpris- komittén? De måste ha hallucinerat.

Presidenten själv verkar åtminstone ha självinsikt. ”Jag förtjänar inte det här”. Nej det gör du inte. Så sant. Svenska freds pekar på situationen i ovan nämnda länder, Irak och Afghanistan och menar att det är oacceptabelt att han tilldelats priset. Priset ska nog ses, menar många, som ett sätt att binda Obama till att handla därefter. 

Om vi nu inte drivs med i vågen av effekterna av pr-kampanjer som ska föreställa Obama som fredsduva så kan man analysera det hela konkret. Istället för att fyllas av förhoppningar grundade i retorik kan man fokusera på det som faktiskt skett under 8-9 månader.

För det första kan man konkret konstatera att Obama behöll en man från Bush-eran. Det var inte vilken man som helst. Det var Robert Gates. ”Krigsministern” från Bush-tiden.

Obama, brukar det sägas, ska dra tillbaka trupperna från Irak, men den som trodde att trupperna dras tillbaka för att freden är kommen misstar sig rejält. Det är ett strategiskt tillbakadragande för att ”frigöra resurser” till ett annat krig, Afghanistan.

När han tillträde makten gjorde han det med löften om en ny strategi för Afghanistan. Den nya strategin har resulterat i en fördubbling av militära trupper från USA i landet och en ökning av flygbombningar som drabbar civila. Lägg därtill att kriget nu även bedrivs inne i grannlandet Pakistan.

Även i andra delar av världen har USA fortsatt att bedriva krigsverksamhet. Direkt och indirekt med t.ex. militära rådgivare. Somalia, Colombia, Thailand, Filippinerna och Yemen för att nämna några.

USA motsatte sig en oberoende granskning av vad som hände i det senaste kriget i Gaza och Obama fortsätter med den omänskliga embargot mot Kuba.

Men han kan Obama. Han är en duktig retoriker. Så pass att motiveringen var, i motsats till det praktiska han åstadkommit beskrivet ovan, att han genomfört extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.

Annonser

2 svar to “Ett pris på falska förhoppningar”

 1. Alma oktober 10, 2009 den 1:39 e m #

  ÅÅÅÅ….. dessa norrmän, de är så himla bra på att skämta!
  Det är OK att döda människor i Afganistan och Irak. De är ju terrorister allihopa! Kvinnor, barn, civila, ev terrorister och de som inte att derasland ska förbli ockuperat.
  Bra gjort Norge!

 2. Magnus oktober 10, 2009 den 5:43 e m #

  Jag har ett liten annan vinkel på det här på min blogg. Fred kanske inte handlar om vad någon enskild person gjort utan helt enkelt bygger på framtidstro och att kunna just influera

  Bra inlägg dock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: