Ropen efter censur- kommer från höger

8 Okt

Det är märkligt att man kan tycka så olika om exakt samma sak. Det är två Moderater  som föreslår i en motion att regeringen tillsätter en utredning för att granska svt:s sändningar. Enligt de är nyheterna vänstervridna. (!)

När jag läste medie och kommunikationsvetenskap fick jag höra samma sak av en kille i klassen(han var ganska ensam om sin åsikt). ”Vänsterdominansen”  gällde även journalister som grupp och detta avspeglades i att nyhetsmedia- även dagspressen- alltid hade ett ”vänsterperspektiv”, enligt han.

När han ombads att precisera vari ”vänsterperspektivet” låg, var det naturligtvis svårare att få fram argument från hans sida. Det går ju inte att subjektivt känna i maggropen att det förhåller sig så, man måste lägga fram fakta som backar upp ens spontana känslouttryck eller ”paranoia”.

Samma person som reagerade på den här påstådda vänsterdominansen i svenska nyhetsmedier, som i hans värld var en antidemokratisk handling, reagerade inte på det odemokratiska när ämnet ägarkoncentration bland medier togs upp, inte bara i Sverige utan som ett grundläggande problem världen över.

När vi diskuterade reklam kanalerna var hans argument att om vi inte gillade det kunde vi ju faktiskt göra det revolutionära i sammanhanget- stänga av Tv:n eller byta kanal- ingen tvingade ju oss att titta. Allt ligger ju i individens makt så att säga (frågan uppstod då, varför inte han gjorde samma sak med svt kanalerna och därmed använde sin individuella makt och energi till det istället?)

I hans värld var ”vänsterdominansen” så pass att till och med kursen som gavs ut inom institutionen för kultur och medier vid Umeå universitet, med namnet ”makten- och motsåndets kulturer”, var en ”kommunistiskt” kurs, varpå den blev anmäld.

Killen som störde sig på ”vänsterdominansen” påminner om dessa två moderat herrar. De är demokrater eftersom de är emot ensidig rapportering i svensk nyhetsmedia. Samtidigt föreslår de att SVT ska granskas. Av vem? Jo, de svarar: Av oberoende människor (var finns denna släkte?).

Ropen på censur av åsikter och till och med kurser på universiteten kommer inte från vänster.

Annonser

Ett svar to “Ropen efter censur- kommer från höger”

  1. Gustav oktober 9, 2009 den 9:03 e m #

    Ja så klockrent! Man hör ju det där tjafset ibland. Angående problemet med att det är extremt få ägare till den absoluta majoriteten av medierna kan man ju alltid lösa genom ”att starta egen tidning/kanal osv”. För visst snyter man ut några miljoner/miljarder och fixar det lite lätt. 🙂

    Själv tror jag att borgare ogillar svt då svt skiljer sig från andra kanaler genom att faktiskt kunna ta upp ämnen som inte visas i privat media. I det sammanhanget är svt ju vänstervridet om man jämnför eftersom den privata median ofta (alltid?) är jävligt högervriden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: