chockhöjningen!

6 Okt

På DN debatt kan man idag läsa om Socialdemokraternas skuggbudget. Även V och Mp har arbetat fram sina. I vanlig ordning kör oseriösa expressen med skrämseltaktik. ”S vill chockhöja skatten för de rika”.

”Chockhöjningen”, som det kallas, kommer att drabba människor som månadsvis har en inkomst på 115.000 kronor. De kommer att få betala 1700 kronor mer, enligt förslaget. Visst är det en ”chockhöjning”? 1700 kronor mer för de som har en lön på 115.000 kronor.

Det finns en uppfattning som tas för given i Sverige och det är att människor anser att vi betalar för mycket skatt. Den borgerliga nyhetspressen, som för övrigt skulle kunna pekas ut som en sådan agitator, skriver flitigt om detta.  Förra valet använde sig alliansen av missnöjet bland befolkningen kring de höga skatterna. De lovade skattesänkningar för alla. I praktiken slog det ut bäst för de som redan har gått om pengar. Det är fakta.

Skrämselpropagandan kring skatterna ses i användandet av rubriker i nyhetstexten. Ta t.ex Sydsvenskan rubrik: ”V vill höja skatter med 55 miljarder”. Expressen skriver samma sak. Expressen skriver till och med att det råder en stor spricka mellan partierna i opposition, allt för att ge det lite mer dramatik. Det finns ingen anledning att kalla tre olika partiers förslag för sprickor när skillnaderna faktiskt bygger på att man är tre olika partier med tyvärr för få nyanser.

Om människor nu anser att vi betalar för mycket skatt kanske oppositionen ska tänka efter varför denna missnöje växt fram. Personligen har jag inget emot att betala skatt på min oregelbundna- och oftast skamligt- låga inkomst. Jag skulle gärna betala mer skatt- om det som pengarna används till verkligen avsätts till sociala långsiktiga ändamål. Jag tror inte att jag är ensam om att tänka så.

Problemet är att vi sedan 1990-talet har sett  en försämring av offentlig sektor och då växer det naturligtvis fram missnöje med ett system som inte levererar det den lovar. För trots de enorma skatteintäkterna har vi sett nedskärningar och besparingar i allt vad offentlig sektor är. Resultatet, ett ottrygare samhälle. Härvid ligger en stor del av problematiken.

Missnöjet med de sociala konsekvenserna av tidigare regeringars förda politik  ledde till maktskifte förra valet. Tyvärr ett maktskifte åt fel håll eftersom det hade krävts än mer hårdför vänsterpolitik mot nedskärningar och besparingar.

Annonser

2 svar to “chockhöjningen!”

 1. Calle Carlsson oktober 6, 2009 den 1:43 e m #

  I slutet skriver du ”det hade krävts än mer hårdför vänsterpolitik mot nedskärningar och besparingar.”
  Vad du inte verkar förstå är att genom att föra socialistisk vänsterpolitik så medför det i slutändan nedskärningar och besparingar då det inte är en i loppet gångbar politik.
  eller Vadå det är ju socialisternas vänsterpolitik som har kört landet i diket från början

  Tack för ordet
  CC

 2. Gustav oktober 9, 2009 den 9:11 e m #

  Till CC:
  Själv är jag av den uppfattnignen att det är högerpolitiken som styr landet mot stupet. Knepigt förresten att då det fanns starka vänsterkrafter i Sverige så var vi ett föregångsland på många sätt. Nu när det är mer högertakter i musiken så ser det ut som att sverige som land tappar placeringar när dom jämnför länder i olika undersökningar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: