Hur mäta vikten av betydelsen?

4 Maj

DN rankar historiens 100 viktigaste svenskar. Bland dessa figurer finns mängder av kungar, någon ihågkommen till och med för de erövringskrig som begicks under hans tid vid makten (tydligen ok i det här fallet).

Det tycks råda en fascination i att rangordna och mäta människors betydelse  i olika nationer efter den roll de spelat för respektive land. Naturligtvis är en sådan här lista alltid kontroversiell. Beroende på var man själv står politiskt kan man säkert sakna en del och tycka att flera inte skulle ens ha hamnat bland de 100 ”viktigaste”.

För hur mäter man vikten av någons gärning? Kan man tilldela en kung t.ex. betydelsen av att ha ”erövrat”  delar av Europa?

I historia talar man ofta om ”personer” som ”individer” som gör historia, t.ex. att Napoleon erövrade det ena landet efter det andra, Hitler tågade snabbt in i väst, Bush bombade Irak, Pinochet torterade människor och så vidare.

Sanningen är att dessa naturligtvis är ansvariga men sällan delaktiga i det som deras underordnade gör. Det är oftast en mängd olika ”okända” människor som egentligen gör verklighet av olika individers ibland perversa drömmar. Det är vanliga människor som ser till att historien ”görs”  men individer som tilldelas ”äran”.

I en lista på de 100 ”viktigaste” svenskarna finns endast 16 kvinnor. 

Vad ska man dra för slutsatser av detta? Att kvinnor är oviktiga i proportion till män? Att vi har haft en maktordning som hållit de utanför det som sedan anses ”viktigt” historiskt sett? Att det är män som gjort listan? Att det är män som skrivit historien?

16 kvinnor och 84 män i en lista på 100 personer.

Om någon nu undrar hur många av dessa 100 personer män och kvinnor som kommer ur ”pöbeln” och de lägre klasserna i samhället är det naturligtvis även det en berättigad fråga värd att reflektera över..

Ett svar to “Hur mäta vikten av betydelsen?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Gör din egen topp-10 - maj 5, 2009

    […] Organisk Intellektuell frågar sig hur man mäter betydelse: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: