Invandrare, missbrukare och socialfall

23 Mar

Vi har diskuterat på den här bloggen att vissa grupper (sd och nd men även andra högerpartier) beskyller media för att vara pk (politiskt korrekta) för att inte skriva ut att brott, krimnalitet och utanförskap har sin grund i ”egenskapen” invandrare eftersom dessa har en annan ”kultur” och därför blir benägna att begå brott och hamna utanför.

Idag på sydsvenskan finns ännu ett bevis på det jag skrev igår. Nämligen att svensk press ofta förklarar problemen med att man är ”invandrare”, man till och med skriver ut det, vilket förnekas av pk-kritikerna som menar att detta aldrig görs av medierna.

I länken nedan kan vi läsa en i övrigt bra och intressant artikel där man redogör för hur olika bolag försummat det som benämns som miljonprogramms områden.

Men tillbaka till det dåliga. Journalisten skriver ungefär så här: miljonprogrammen som skulle bli en idyll för arbetarklassen förvandlades snabbt istället till problemområden som hyste invandrare, missbrukare och socialfall. Med journalistens egna ord;

”när miljonprogrammet var klart fanns det för många bostäder. I stället för arbetare hamnade invandrare, missbrukare och socialfall i nybyggena, som fick dåligt rykte. Problemen växte – och i början på 1990-talet, började det talas om invandrargetton, trängsel och slitna hus”

 Det här är ett typexempel på det jag skrev igår, nämligen att kategorin ”invandrare” skiljs från t.ex. kategorin ”arbetarklass”, och blir den kategori som får stå för problemet. När områden fylldes med invandrare, missbrukare och socialfall, ja då blev områden dåliga. Med andra ord när dessa flyttade in förstördes idyllen och idyllen fick dåligt rykte.

Är det den här typen av media som är pk och inte spär på fördomar och missvisande information?

Invandrare är många gånger arbetarklass och missbrukare och socialfall har många gånger förvandlats till trasproletariat. Det är två skilda saker.

Exemplet ovan är ett typexempel hur klump kategorin ”invandrare” oftas, i det som beskylls för att vara pk, buntas ihop med kategorier som t.ex. ”missbrukare” och ”socialfall”. Kategorin fylls med negativa associationer så även i en artikel som i övrigt borde betraktas som relativ ”progressiv”, man vill ju ändå sätta fingret på problemen med försummade bostadsområden, så blir beskrivningen av ”de andra” och det faktum att de flyttade dit en av anledningarna till att områderna förstördes från sin tänkbara idyll.

Annonser

3 svar to “Invandrare, missbrukare och socialfall”

 1. Michelle april 14, 2009 den 9:06 e m #

  Inget ont om invandrare men det finns en hel del sanning i vad som skrivs. Tyvärr kommer det många invandrare hit som lever livet på det svenska socialbidraget. Vem vill göra ett skit när de kan leva i lyx (jämnfört med sina hemland) utan att lyfta ett finger? Dessutom gör vi de så mycket lättare för dem genom att ”klumpa ihop” dem på ett och samma ställe så de inte heller behöver lära sig Svenska. Det är inte bara staten vi kan beskylla för att göra det så lätt för dem med bidrag hit och dit, immigrationsverket är en lika så stor bov i dramat. Varför slänger vi ut hederliga invandrare som har en utbildning, lär sig språket och vill jobba istället för att skicka ut de som inte gör det. Har de inget att tillföra Sverige, släng ut dem!

 2. organiskintellektuell april 15, 2009 den 6:05 f m #

  Michelle- Ingen ”invandrare” kommer hit och ”lever” på socialbidrag. Det är en lögn. Är man tvungen att söka den hjälpen är det på grund av en rad olika faktorer och inte i egenskap av ”invandrare”. Ingen ”klumpar” ihop de heller. Angående socialbidrag kan du läsa det här inlägget om vilken grupp av människor som i samband med krisen får söka hjälp och som ökar mest:
  http://ilsemarie.wordpress.com/2009/04/14/det-nya-sverige-medelklassen-till-socialen/

  Du verkar ha gått på det populistiska snacket om ”invandrare” och socialbidraget som ”lyx”. Du kan med fördel surfa runt på den här sidan. Den innehåller information och tar död på de största myterna angående invandringen och ”lyxen”: http://viisverige.blogspot.com/

Trackbacks/Pingbacks

 1. Europas krig mot migranter « Början av 2000-talet - mars 25, 2009

  […] idag Hanna Löfqvist om EU och Organisk Intellektuell om invandrare i media. Och ha det bra i den fria […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: